CÜNEYT ALKIŞ / SAYFA16

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kültür AŞ’nin destekleriyle düzenlenen organizasyonda Bursa Gastronomi Turizmi Derneği (Bursa GTD) ve Bursa’nın ünlü şefleri, şehrimizin coğrafi işaretli lezzetlerini, Türk ve yabancı diplomatlara, yerli ve yabancı turistler ve Macaristan halkına tanıttı.

300 bin kişinin katıldığı dünyanın bu önemli organizasyonunda Türkiye Macaristan Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Heyeti Başkanı ve Eski Başbakan Binali Yıldırım başta olmak üzere Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, Bursa Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Yüksel Aktaş, Bursa Aşçılar Derneği Başkan Yardımcısı ve Bursa Gastronomi Turizmi Derneği Şefler Komite Başkanı Barış Uysal ve şefler katıldı.

“Bursa lezzetlerine yoğun ilgi oldu”

Organizasyon dönüşü ayağının tozuyla ilk röportajını Sayfa 16’ya veren Bursa Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Yüksel Aktaş, Bursa’mızın lezzetlerini mükemmel şov ve sunumlarla tanıttıklarını bundan da büyük gurur duyduklarını ifade etti.

Aktaş, “2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’mızı orada ekibimizle birlikte temsil etmek bizler için büyük sorumluluktu. Çok şükür üstesinden geldik. Bizim o kadar değerli ve güzel şeflerimiz ve ekibimiz var ki, ortaya emeğimizi ve yüreğimizi koyduk. Büyükşehir Belediyemiz ve Kültür AŞ’mizin de açtığı yolda dernek olarak, Bursa’mızın gastronomi alanındaki değerli kurumları ve şeflerimizle birlikte yürümeye devam ediyoruz. El ele verdiğimiz takdirde yapamayacağımız iş yok” dedi.

Aktaş konuşmasını, “Şehrimizin çok güzel lezzetleri var. 250 tane stant vardı. Yerli ve yabancı turistler, Macaristan halkı yemeklerimize büyük ilgi gösterdi, kuyruklar oldu. Neşeli, keyifli ve verimli bir çalışma oldu. Bizler de önemli deneyimler kazandık. Eylül sonunda Bursa’mızda ilki yapılacak olan Gastronomi Festivali’nde bu deneyimlerimizi aktaracağız. Çok çalışarak zamanla ülkemizde yapılan bu gastronomi festivallerinin de üstüne çıkacağımızı düşünüyoruz" sözleriyle noktaladı.

“Büyük bir operasyondu”

Bursa Aşçılar Derneği Başkan Yardımcısı ve Bursa Gastronomi Turizmi Derneği Şefler Komite Başkanı Barış Uysal da tüm Türk ülkeleri ve liderlerinin bulunduğu, ayrıca yabancı turistlerin ve Macaristan halkının da olduğu 300 bin kişilik organizasyonda Bursa’yı temsil etmekten onur duyduklarını ifade etti.

Macaristan’da büyük bir ilgiyle karşılandıklarını belirten Uysal, “Bu bizim için de büyük bir operasyondu. 1 ay boyunca hazırlandık. Buradan hiçbir şeyi hazır götürmedik. Orada bir mutfak kurarak her yemeğimizi orada yaptık. Büyükelçiliğimizde, Yunus Emre Vakfı’nda ve Kurultay’da Bursa lezzetlerini ve sunumunu gerçekleştirdik. İnanılmaz beğendiler ve ilgi gösterdiler. Biz de çok mutlu olduk ve gururlandık” dedi.

“Büyük bir deneyim kazandık”

Büyük deneyimler kazandıklarını söyleyen Uysal, sözlerini şöyle noktaladı: “Eylül ayı sonunda Bursa’da ilk kez yapılacak Gastronomi Festivali’nde bu deneyimlerimizi aktaracağız. Bursa’mızın deden torundan ve büyükten küçüğe giden lezzetleri, ipekçiliği, dericiliği çok önemli. Unutulan bazı lezzetler de var. Bunların restoranlar da menülere koyulması çok önemli. Çünkü gastronomi şu an dünyada en önde koşan bir sektör haline geldi. Turizmle birlikte ülke ekonomisine çok hızlı katkı sağlayabiliyor. Macaristan’da gastronomi turizminin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gördük. Bursa hem tarihi, hem kültürü, hem de mutfağıyla gastronomide çok daha iyi yerlerde olmayı hak ediyor. Büyükşehir Belediyemiz büyük hamleler yapıyor, biz de Bursa’nın şefleri ve kurumları olarak buna katkı koymaya çalışıyoruz.”

“Yeni teklifler almaya başladık”

Hacı Hasanoğulları Baklavaları Koordinatörü Yavuz Aygan da, Bursa’nın lezzetlerini anlatma fırsatı bulmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Aygan, “Bursa’nın 22 tane coğrafi işaretli ürünü var. Biz de önce Yunus Emre Enstitü’sünde, Macaristan Büyükelçiliği’nde ve Bugaç’taki Türk-Hun Kurultayı’nda lezzetlerimizi anlatma ve sunma şansı yakaladık.

Gastronomi turizmi değinen Aygan, “Dışarı çıktığımızda karnımızı nerede doyuracağımız en önemli konuların başında geliyor. Bunu turizmle birleştirmek de olaya ayrı bir önem katıyor. Bursa’mızın daha çok lezzetleri var. Dernekte de güzel araştırmalarımı var. 22 ürün haricinde de bazı unutulan lezzetler var bunlarla ilgili çalışıyoruz. Başka ülkelerden bizlere teklifler gelmeye başladı. Bizim farklı formatlarda organizasyonlarımız var gelin burada da tanıtımlar ve şovlar yapın diye teklif sunuyorlar” dedi.

Eylül sonu Bursa’da yapılacak Gastronomi Festivali’ne de değinen Aygan, “Organizasyon partneri olarak bu festivalde olacağız. Hem lezzetlerimizi tanıtacağız hem de Bursalılara güzel keyifli günler yaşatacağız. Bursa’nın hak ettiği yere gelmesi ve tüm dünyaya bu lezzetlerimizi tanıtmak için mücadele veriyoruz. Bu mücadelede çok saygın iş insanları, firmalar ve şeflerle ilerliyoruz. Zamanla daha güzel işler çıkacağına inanıyorum” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.