HABER MERKEZİ / SAYFA16

Marmara Üniversitesi’nden Dr. Zübeyir Nişancı yürütücülüğünde, Ibn Haldun Üniversitesi’nden Dr. Önder Küçükural danışmanlığında ve Uluslararası İslami Düşünce Enstitüsü’nden (IIIT) Muhammed H. Alboğa koordinatörlüğünde gerçekleşen “Sayılarla Türkiye'de İnanç ve Dindarlık" raporu, ülkemizdeki önemli konularla ilgili bulgular sunuyor.

Bunlardan biri de oruç konusu.

Ramazan ayında oruç tutma sıklığını gösteren Grafik 20'den anlaşıldığı üzere, Türkiye'de yaşayan her dört vatandaştan 3'ü Ramazan ayında düzenli olarak oruç tutmaktadır. Bu bağlamda katılımcıların %75'i Ramazan ayında "sık sık" ve "her zaman" oruç tuttuğunu belirtmiştir. Buna karşılık, "hiçbir zaman" oruç tutmadığını veya "nadiren" oruç tuttuğunu belirten katılımcıların oranı %16'dır. Ara sıra tutanlar ise yüzde 9.

KADINLAR DAHA ÇOK ORUÇ TUTUYOR

Cinsiyete göre Ramazan ayında oruç tutma sıklıklarına bakıldığında ise, Türkiye’de kadınlar, erkeklere kıyasla daha düzenli bir şekilde oruç tutmaktadır. Ramazan ayında kadınların %77’si “sık sık” veya “her zaman” oruç tuttuklarını ifade ederken bu oran erkekler arasında %74 olarak gerçekleşmiştir.