CÜNEYT ALKIŞ / SAYFA16

Depremde Kıbrıslı voleybolcuların kaldığı ve yerle bir olan Adıyaman İsias Otel ile ilgili ortaya çıkan her gerçek dudak uçuklatıyor.

Son olarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'nın görevlendirmesiyle deprem bölgesinde inceleme ve teknik gözlemlerde bulunan Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Bursa Şubesi Başkanı Makine Mühendisi Esra İnhanlı, bölgeye dair önemli bilgiler verdi.

İSİAS OTEL'DE KAÇAK 2 KAT VARMIŞ

Deprem bölgesinde yapıların yıkılma sebepleri arasında, uygulama hataları, tasarım hataları, malzeme kaynaklı hatalar, işçilik hataları, imar affı denetim eksiklikleri ve özellikle de zeminle ilgili sıkıntılar olduğunu ifade eden İnhanlı, "Mühendislik, teknik müteahhitlik ve yapı denetim hizmeti almış yapıların az hasarlı ya da hasarsız olduğunu gördük. 11 ilde deprem öncesi 151 bin 990 adet yapının denetlendiği ve bunların içerisinden 287 tane yapının yıkıldığı tespit edildi. Yüzde 99 oranında bir başarıdan bahsediyoruz. Hatta yıkılan binaların da kolon kesme, tesisat borusu geçirme veya imar barışı gibi kullanıcı hatalarından kaynaklandığını gördük. Örneğin, 100’e yakın kişinin hayatını kaybettiği Adıyaman İsias Otel’in kaçak 2 katı olduğunu ve imar affından yararlandığı tespit edildi” diye konuştu.