HABER MERKEZİ / SAYFA16

Youtube üzerinden yayın yapan Bizim TV’de bir programa online olarak katılan Genelkurmay Eski İstihbarat Başkanı Emekli Korgeneral İsmail H. Pekin, faili meçhul cinayetlerle ilgili önemli iddialarda bulundu.

Pekin, "Bu olaylarda askerler, mafya, işadamları, siyasiler var. Hepsi bir mozaik oluşturmuş. Izakyan yaından bir kısmının bu işlerle ilgisi var. Böyle olunca da bu olayların ortaya çıkması itenmez. Devlet bulamaz mıydı bulurdu. Necip Hablemitoğlu'nun da Uğur Mumcu'nun da suikastçisini bulurdu. Bulmak ve kim olduğu bilinmek istemediği için bulunmamıştır. Bulunan bilgi çok farklı yerlerdeki kişilerin de suçlanmasına neden olacağı için, daha fazla ileri gidilmez. Yani devletin böyle bir şeyi var. Yani doğru mudur, yanlış mıdır? Yani hani diyorlar ‘Bir tuğla çekilirse hepsi yıkılır.’ Bana göre çekilsin, çekilmesi lazım. Ama devlet tabii sadece insanlardan ibaret değil. Devlet, çok farklı. Yani sadece ‘onu bunu kurtaracağım’ diye değil. Bazı görevler var, bazı görevler ve faaliyetler yapılırken onu amiri de bilir bazen ama iş ortaya çıktığında amir 'Ben görmedim, bilmiyorum' diyebilir. İş o adamın üzerine kalır, halbuki emir verildiği için yapmıştır. Bu olaylar 1 kişinin üzerine yıkılır, daha ileri gidilmez ve orada kapatılır. Faili meçhul cinayetlere böyle bakılması lazım" ifadelerini kullandı.

Program sunucusu Burcu Uğur'un 'Peki bu olaylar nasıl düzelir' sorusuna ise Pekin üzerine gidilmedi diyerek şu cevabı verdi:

"Bir ara İtalya'da Temiz Eller yapıldı. Bir benzeri yapılabilir. Öyle özel bir savcıya falan da gerek yok, hakimlerimiz, savcılarımız, mahkemelerimiz bu dosyaları oturup incelediğinde bu işlerin üstesinden çok çabuk gelirler. Genelkurmay İstihbaratı, MİT, Emniyet de çalışmalarını yapar, bulur. Bazen şu görüş hakim oluyor. Örneğin Doğu Perinçek şu an savaştayız o yüzden her konuyu rafa kaldırmalıyız diyor. Ülkemizin zor durumda olduğu zamanlar hep oldu. Ülkelerin bu durumları hiç bitmez. Dolayısıyla bu durumlar geçsin diye kirli işlere de göz mü yumacağız. Bazı şeyleri ortaya çıkarırsak şurası zayıflar, burası zayıflar diye düşünmeyeceğiz. Düşünürsek devlet çürür. Milletin de devlete güveni zedelenir."