14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi süreci yatüm hızıyla sürerken belki seçimin kaderini etkileyecek kesim olan gençlerin tavrı en çok merak edilenler arasında.

Türkiye Raporu bu kapsamda Gençlik Gündem Raporu Şubat ayı araştırması yayınladı. Araştırmada 18-30 yaş arasındaki gençlere 2023 Seçimlerinde sandığa gidip gitmeyeceklerini sordu.

GENÇLERİN YÜZDE 90’I SANDIĞA GİDECEK

Gençlerin çoğunun sandığa gitme konusunda istekli olduğunu söylemek mümkün, %89’u kesinlikle oy kullanacağını ifade ederken, yalnızca %2 oy kullanmayacağını ifade etti. %9 ise sandığa gitme konusunda kararsız.

GENÇLERİN KARARSIZ OLMASININ SEBEBİ NE?

Araştırmada kararsız genç seçmene sandığa gitme konusundaki kararsızlıklarında en önemli sebebin ne olduğu da soruldu. Çoğunluk %56 ile “Desteklediğim bir siyasi parti/lider yok” cevabını verdi. Bu sonuç kararsız seçmenin büyük çoğunluğu kendisini temsil eden bir parti ya da lider olmadığını düşünüyor olarak yorumlanabilir.

İkinci çoğunluk olarak %15 “seçimleri önemsemediği” cevabını verdi. Bu genç grup seçimleri önemsemediğini ifade ederken hayatında bir değişiklik olmayacağını düşünüyor olabilir ya da Türkiye siyasetiyle ilgilenmiyor diyebiliriz.

Desteklediğim partinin/liderin kazanmayacağını düşünüyorum” cevabını verenlerin oranı ise %13. Bu cevaptan da desteklenen partiye ve seçimlere dair umutsuzluk çıkarımı yapılabilir.

Seçimlerin yapılacağı tarihinde ikamet ettiğim şehirde olmayacağım diyenlerin oranı %11. Bu oranı uzaktan eğitim kararı alındığı için şehir değiştiren ya da öğrenciliğinde adres değişikliği yapmış üniversite öğrencilerinin oluşturuyor olması muhtemel.

Son olarak %3 “güvensizlik” sebebiyle kararsız olduğunu belirtti. %2 sebebi konusunda dahi kararsız olduğunu belirterek kafasının karışık olduğunu söylemek istiyor olabilir.