14 Mayıs Pazar günü yapılan seçimler sonucunda adaylar yüzde 50'yi bulamadı ve cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı. Türkiye Raporu, sonuçlara ilişkin bir veri analizi yaparak, milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki oy değişiklikleri üzerinden seçmenlerin oy davranışını araştırdı.

Analize göre; Kemal Kılıçdaroğlu'na CHP seçmeninden yüzde 96, Yeşil Sol Parti'den yüzde 97, İYİ Parti seçmeninden yüzde 81 oranında destek geldi. Erdoğan'a ise, AK Parti seçmeninin yüzde 95'i, MHP seçmeninin yüzde 93'ü destek verdi.

Türkiye Raporu veri analizindeki bulgular şöyle:

YEŞİL SOL'DAN KILIÇDAROĞLU'NA TAM DESTEK

Seçimlerde Yeşil Sol Parti (YSP)’ye oy veren seçmenlerin yüzde 97’si, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu’na oy verdi. Milletvekili seçiminde YSP’ye oy verip Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu’na oy vermeyen seçmenler arasında Oğan veya İnce’den ziyade Erdoğan’ın öne çıktığı tahmin edilmektedir. Erdoğan, YSP seçmeninin yüzde 2’sinin Cumhurbaşkanlığı seçiminde oyunu aldı.

CHP SEÇMENİNİN YÜZDE 3'Ü OĞAN'A OY VERDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’ne oy veren seçmenlerin yüzde 96’sı, Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin içerisinde olduğu Millet İttifakı’nın adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verdi. Milletvekili seçiminde CHP olarak oy kullanan seçmenin sadece yüzde 3’ü Oğan veya İnce’ye oy verdi.

İYİ PARTİ SEÇMENİ KILIÇDAROĞLU VE OĞAN'A OY VERDİ

Seçimlerde İYİ Parti’ye oy veren seçmenlerin yüzde 81’i, Cumhurbaşkanlığı seçiminde İYİ Parti’nin içerisinde olduğu Millet İttifakı’nın adayı olan Kılıçdaroğlu’na oy verdi. Milletvekili seçiminde İYİ Parti’ye oy verenlerin yüzde 16’sının Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu’na oy vermeyip Oğan veya İnce’ye oy verdiği görülmektedir. Yaklaşık 0,8 milyon İYİ Parti seçmeninin, Oğan veya İnce’ye oy verdiği tahmin edilirken bu istatistik ile analize konu partiler arasında Oğan ve İnce’nin en fazla miktarda oyu İYİ Parti seçmeninden aldığı tahmin edilmektedir.

AK PARTİ SEÇMENİNİN YÜZDE 4'Ü OĞAN'A DESTEK VERDİ

Seçimlerde AK Parti'ye oy veren seçmenlerin yüzde 95’i, Cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti'nin içerisinde olduğu Cumhur İttifakı’nın adayı olan Recep Tayyip Erdoğan’a oy verdi. Milletvekili seçiminde AK Parti’ye oy kullanan seçmenin yüzde 4’ü (yaklaşık 800 bin kişi) Sinan Oğan veya Muharrem İnce’ye oy verdi.

SİNAN OĞAN'A DESTEK VEREN MHP SEÇMENİ YÜZDE 6

2023’te Milletvekili seçiminde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)’ne oy veren seçmenlerin yüzde 93’ü, Cumhurbaşkanlığı seçiminde MHP’nin içerisinde olduğu Cumhur İttifakı’nın adayı olan Erdoğan’a oy verdi. Milletvekili seçiminde MHP için oy kullanan seçmenin yüzde 6’sı (yaklaşık 300 bin kişi) Oğan veya İnce’ye oy verdi.

2023 Milletvekili seçiminde AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve YSP dışında bir partiye oy veren seçmenler arasında Cumhurbaşkanlığı seçiminde en fazla oyu yüzde 54 ile Erdoğan, yüzde 35 ile Kılıçdaroğlu aldı. Bu seçmen grubunda Oğan veya İnce’nin toplam payı ise yüzde 10 olarak gerçekleşti.

• Oğan veya İnce’nin diğer partilerin seçmenlerinden aldıkları oylar açısından en yüksek oranda geçişin İYİ Parti’den (yaklaşık 830 bin kişi) olduğu görülmektedir. Milletvekili seçimlerinde AK Parti’ye oy veren yaklaşık 794 bin kişinin Cumhurbaşkanlığı seçiminde Oğan veya İnce’ye oy verdiği tahmin edilmektedir. 2023 Milletvekili seçiminde AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti ve YSP dışında bir partiye oy veren seçmenler arasında Cumhurbaşkanlığı seçiminde Oğan veya İnce’ye oy veren kişi sayısının yaklaşık 604 bin kişi olduğu tahmin edilmektedir.

• Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimi eş zamanlı olarak gerçekleşse de sandığa giden bazı seçmenlerin Milletvekili seçimlerinde geçersiz oy veya oy kullanmama tercihinde bulunurken, 295 bin kişinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’a, 174 bin kişinin Kılıçdaroğlu’na oy verdiği görülmektedir.