HABER: CÜNEYT ALKIŞ

KAMERA: SERHAT HALLAÇ

Türkiye 14 Mayıs’ın ardından 28 Mayıs’ta ilk kez deneyimleyeceği 2. Tur için sandık başına gidiyor. Cumhurbaşkanlığı yarışı Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçecek. Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Yeşil Sol’un açıklamaları, söylem değişiklikleri derken, siyasetteki gündem adeta baş döndürüyor. Ancak herkesin aklında tek bir soru var. İkinci turu kim kazanır? Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı son hamleler, yarışı kazanmak için yeterli olur mu?

Seçimlere dair en yakın tahmini yapan firma Bursa merkezli BETİMAR Araştırma bu sorulara cevap verebilecek en güvenilir kamuoyu araştırmacısı. Betimar Araştırma, birinci tur seçimlerinde Erdoğan'ı yüzde 49,1 (sonuç 49.5), Kılıçdaroğlu'nu yüzde 45 (sonuç 44,8) olarak tahmin etmişti.

BETİMAR Araştırma’nın Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Duman, Sayfa16'ya ikinci turla ilgili tahminlerini ve son gelişmeleri değerlendirdi.

Sayfa16’ya 25 Nisan Perşembe günü verdiği röportajda çalışmaların sürdüğünü açıklayan BETİMAR Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Duman, ilk izlenimlerine göre Erdoğan’ın avantajlı olduğunu söylemişti.

BETİMAR Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Duman, 26 Mayıs Cuma akşamı saat 23.30 itibariyle araştırmanın sona erdiğini ve sonuçların netleştiğini bildirdi. BETİMAR’a göre, seçimlerin ikinci turunu, yüzde 52 ile Erdoğan kazanıyor.

BETİMAR Araştırma’nın 2. tur seçim tahminleri şöyle:

Recep Tayyip Erdoğan: 52,19

Kemal Kılıçdaroğlu: 47,81

KILIÇDAROĞLU YÜZDE 48’İ HİÇ GEÇEMEDİ

2. tura dair yaptıkları anket çalışmasının sonlanmak üzere olduğunu açıklayan Duman şunları söyledi: “2. Tur’a dair yaptığımız anket çalışmamız sonuçlanmak üzere. Ama şunu şunu şerh düşelim. Resmi açıklamımızı ve rakamları 26 Mayıs Cuma akşamı yayınlayacağız. Daha önce bitirecektik ancak Sinan Oğan’ın, Ümit Özdağ’ın ve HDP’nin açıklamaları ile Bababla TV’nin yayınını ve bunların toplumdaki karşılıklarını gözlemlemek için bekledik. 6000 örneklemle çalışmamızı tamamlamak üzereyiz. Yaptığımız tüm çalışmalarda ikinci turda Erdoğan’ın daha avantajlı olduğunu görüyoruz. Kılıçdaroğlu, seçim boyunca yaptığımız hiçbir çalışmada - ikinci tur dâhil- yüzde 48’i geçemedi. Dolayısıyla 2. Tur’da da yüzde 50’nin üzerine çıkmasına ihtimal vermiyoruz”

HERKES MİLLİYETÇİ OYLARIN PEŞİNDE

Son dönemdeki gelişmeleri ve bunların halktaki karşılığını da değerlendiren Duman, “Şu an herkes milliyetçi seçmenin ve Sinan Oğan’ın oyunun peşinde. Oğan’ın aldığı oylar her iki ittifaka da tepkisi olan seçmenin oyları. Biz bu durumun seçime yüzde 100 etkisinin olacağını düşünmüyoruz. Ayrıca analizlerimize baktığımızda milliyetçi oyların yüzde 85’inin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gittiğinizi görüyoruz. Seçmenin kararını verdiğini, bu son dönemdeki hızlı gelişmelerin küçük farklılıklar olsa da büyük oranda bir seçmeni yönlendirmeyeceğini düşünüyoruz. Aldığımız veriler de bunu gösteriyor” diye konuştu.

“ANKET FİRMALARI SEÇMENİ MANİPÜLE ETTİ”

Parlamentoda meclis çoğunluğunun Cumhur İttifakı’nda olmasının seçmende etkili olduğunu söyleyen Duman, “14 Mayıs öncesi yaptığımız araştırmalarda ‘Parlamentoda çoğunluğu olan ittifaka oy verir miydiniz?’ diye sormuştuk. Buradan minimum yüzde 1 ‘evet’ geliyordu. Bir diğer sorumuz da, ‘2. Tur’a kalırsa hangi adaya oy verirsiniz?’ sorusuydu. Bu soruda da yüzde 51,2 ile Erdoğan çıkıyordu. 51,2’lik oya, yüzde 1 civarı meclis çoğunluğu avantajını da ekleyince toplam 52,5’lara denk geliyor zaten” ifadelerini kullandı.

İlk turda pek çok anket firmasının yanılma payı oranının çok üzerinde bir puanla yanıldığını söyleyen Duman, “Buna çok üzüldüm. Bizim ibaremizde kamuoyu araştırmacısı geçiyor. Dolayısıyla kamuoyuna doğru bilgiyi vermek gerekiyor. Ancak üzülerek söyleyebilirim ki pek çok anket firması seçmeni manipüle etti. Seçmen anket firmalarını yanıltmadı, anket firmaları seçmeni yanılttı” diyerek sözlerini tamamladı.