Resmi sonuçları henüz açıklanmayan 14 Mayıs seçimlerinde bazı partiler bekleneni veremezken, bazı partiler ise müthiş bir başarı yakaladı.

CUMHUR’UN KAZANANLARI

Yaklaşık 4 yıl önce kurulan Yeniden Refah Partisi, seçimin en başarılı partilerinden biri oldu. Resmi olmayan sonuçlara göre 1 milyon 514 bin 347 oy ile, oyların yüzde 2,85'ini aldı. Bu sonuçla Yeniden Refah Partisi Konya ve Kocaeli'de 1, İstanbul’da ise üç vekilini meclise gönderdi.

Cumhur İttifakı’nın bir başka kazananı da HÜDA-PAR oldu. AK Parti listelerinden giren HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu İstanbul 3. Bölge’den, HÜDA-PAR Genel Sekreteri ve AK Parti Antep 6’ncı sıra adayı Şehzade Demir ve HÜDA-PAR Diyarbakır İl Başkanı ve AK Parti Mersin 4’üncü sıra adayı Faruk Dinç TBMM’ye girme hakkını garantiledi.

MİLLET’İN KAZANANLARI

YSK tarafından henüz resmileşmeyen sonuçlar göz önüne alındığında, CHP listelerinden aday olan DEVA Partisi 13, Saadet Partisi 10, Gelecek Parti 10, Demokrat Parti ise 3 sandalye almaya hak kazanarak TBMM'ye toplam 36 milletvekili göndermeyi başardı. Genel oyları çok düşük olan bu partiler, CHP listelerinden pek çok vekili meclise taşıdı.

2018'de HDP ile işbirliği yapan Türkiye İşçi Partisi (TİP) de Meclis'e iki vekil ile girmişti. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın bileşeni olan TİP, bu seçimde ise yüzde 1,72 oranında oy alarak Meclis'te dört koltuğun sahibi oldu.

KAYBEDENLER

Cumhur İttifakı’nın diğer ortaklarından BBP’nin Genel Başkanı Mustafa Destici ise seçilemedi. ATA ittifakının ana bileşeni Zafer Parti, genel seçimlerde yüzde 2 civarında oy alsa da Genel Başkanı Ümit Özdağ, Gaziantep’ten seçilemeyen bir başka lider oldu.