Türkiye'de 14 Mayıs tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne toplam 36 siyasi parti katılıyor. YSK’nın yayınladığı resmi bildiriye göre 4 cumhurbaşkanı adayı yarışacak.

Seçimlere, Cumhur İttifakı, Millet İttifakı, Emek ve Özgürlük İttifakı, Ata İttifakı ve Sosyalist Güç Birliği adı altında 5 ayrı ittifak katılacak. İttifakta yer almayı seçmeyen partiler ise kendi isimleriyle ve kendi çıkardıkları cumhurbaşkanı adayıyla seçimlerde yer alacak.

4 CUMHURBAŞKANI ADAYI 5 İTTİFAK

AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi’nin olduğu Cumhur İttifakı, Recep Tayyip Erdoğan'ı, Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi. HÜDA Par ittifaka dışarından destek veriyor ve seçimlere AK Parti listelerinden giriyor.

CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’den oluşan Millet İttifakı ise Kemal Kılıçdaroğlu'nu, Cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi. 

Türkiye Değişim Partisi ittifaka dahil olmadı ancak parti lideri Mustafa Sarıgül, ittifakı dışarıdan destekleyeceklerini açıkladı. Millet ittifakını dışarıdan destekleyeceğini bildiren diğer partiler ise Liberal Demokrat Parti ve Doğru Parti oldu.

Zafer Partisi, Adalet Partisi, Ülkem Partisi ve Türkiye İttifakı Partisi’nden oluşan Ata İttifakı ise eski MHP Milletvekili Sinan Oğan'ı Cumhurbaşkanı adayı olarak açıkladı.

HDP ile Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Yeşiller ve Sol Gelecek Parti (YSP) ile Sosyalist Meclisler Federasyonu’nun (SMF) yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı ise Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacaklarını açıkladı. HDP, seçimlere Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile katılma kararı aldı. 

SOL Parti, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Türkiye Komünist Hareketi (TKH) ve Devrim Hareketi ve Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’nden oluşan Sosyalist Güç Birliği İttifakı da seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacaklarını açıkladı.

Herhangi bir siyasi ittifak içinde yer almayan Memleket Partisi cumhurbaşkanlığı seçimine parti genel başkanı Muharrem İnce'yi aday gösterdi.

SEÇİMLERE KATILACAK 36 PARTİ

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), seçimlere girme yeterliliğine sahip 36 siyasi partiye ilişkin kararı Resmi Gazete yayımlandı.

Karara göre, seçime girebilecek siyasi partiler:

1- Adalet Birlik Partisi

2- Adalet Partisi

3- Adalet ve Kalkınma Parti

4- Anavatan Partisi

5- Bağımsız Türkiye Partisi

6- Büyük Birlik Partisi

7- Büyük Türkiye Partisi

8- Cumhuriyet Halk Partisi

9- Demokrasi ve Atılım Partisi

10- Demokratik Sol Parti

11- Demokrat Parti, Emek Partisi

12- Gelecek Partisi

13- Genç Parti

14- Güç Birliği Partisi

15- Hak ve Özgürlükler Partisi

16- Halkın Kurtuluş Partisi

17- Halkların Demokratik Partisi

18- Hür Dava Partisi

19- İYİ Parti

20- Memleket Partisi

21- Millet Partisi

22- Milliyetçi Hareket Partisi

23- Milli Yol Partisi

24- Saadet Partisi

25- Sol Parti

26- Türkiye Değişim Partisi

27- Türkiye İşçi Partisi

28- Türkiye Komünist Hareketi

29- Türkiye Komünist Partisi

30- Vatan Partisi

31- Yeniden Refah Partisi

32- Yenilik Partisi

33- Yeni Türkiye Partisi

34- Yeşiller

35- Sol Gelecek Partisi

36- Zafer Partisi