CÜNEYT ALKIŞ / SAYFA16

Türkiye koşar adım 14 Mayıs'a giderken, siyasiler hem yaptıkları mitinglerle, hem paylaştıkları sosyal medya mesajlarıyla kitlesine ulaşmaya çalışıyor. Siyasetçiler ağırlıklı olarak Twitter başta olmak üzere, Instagram, Facebook, Youtube ve son dönemde de TikTok'da yer alıyor. Türkiye'de pek çok lider, hemen her sosyal medya mecrasında yer alırken, bazıları sadece bir kaçını tercih ediyor.

ERDOĞAN LİDER

Her platformun kendine ait bir yaklaşımı, kitlesi ve söylemi var. Siyasetçiler de sosyal medya kullanımında buna göre farklılaşmaya çalışıyor. Kimisi eğlenceli, kimisi interaktif, kimisi daha resmi bir dil kullanıyor. Baktığımızda siyasetin en önemli mecralarından biri olan Twitter'da en çok takipçisi olan kişi Recep Tayyip Erdoğan. Onu Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş, Muharrem İnce, Meral Akşener ve Ahmet Davutoğlu takip ediyor. Diğer platformlarda ise Erdoğan dışında sıralama değişebiliyor.

İLGİNÇLİKLER DE VAR

İlginç olan, 2 cumhurbaşkanı adayı Erdoğan ve Kılıçdaroğlu'ndan sonra en çok takipçisi olan kişiler belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş.

Bir diğer ilginç konu ise bu seçimle siyasette de önemi artmaya başlayan TikTok. Türkiye’de 30 milyondan fazla kişi TikTok kullanıyor. TikTok'ta en dikkat çeken lider şüphesiz Mustafa Sarıgül. Sarıgül, 778 bin ile TikTok'ta en çok takip edilen siyasetçi. Geçtiğimiz günlerde TikTok'a giren Kemal Kılıçdaroğlu, inanılmaz bir popülerlik yakaladı ve Erdoğan'ı geçti. Kılıçdaroğlu'nun TikTok takipçi sayısı 653 binken, çok önceleri TikTok'a giren Erdoğan'ın takipçi sayısı 504 bin. Diğer Cumhurbaşkanı adayları Muharrem İnce'nin 20 bin, Sinan Ogan'ın ise 80 bin takipçisi var.

Bu siyasetçiler arasında takipçisi son 1 yılda en fazla artan Ümit Özdağ'dı. Ancak seçim atmosferine girildiğinde Kemal Kılıçdaroğlu, Sinan Ogan ve Erkan Baş isimleri öne çıkmaya başladı. Bu 3 isim takipçi sayılarını gittikçe yukarı taşıyor. Özellikle son 1 haftada en çok takipçisi artan siyasetçiler, 120 bin ile Kılıçdaroğlu, 81 bin ile Ogan ve 80 bin ile İmamoğlu. Muharrem İnce'yi ise son 1 haftada 3 bin kişi takip etmeyi bırakmış.

Instagram'da ise son 1 haftadaki artış rekoru Sinan Ogan'ın. Ogan'ı son bir haftada 303 bin kişi takip etmeye başlamış.

İşte siyasilerin Twitter ve Instagram'daki takipçi sayıları:

RECEP TAYYİP ERDOĞAN

Twitter: 20,3 milyon - Instagram: 11,1 Milyon

KEMAL KILIÇDAROĞLU

Twitter: 10,1 milyon - Instagram: 2 milyon

EKREM İMAMOĞLU

Teitter: 8,5 milyon - Instagram: 7,4 milyon

MANSUR YAVAŞ

Twitter: 7,3 milyon - Instagram: 3,9 milyon

MUHARREM İNCE

Twitter: 6,9 milyon - Instagram: 1,8 milyon

MERAL AKŞENER

Twitter: 6,1 milyon - Instagram: 1.5 milyon

AHMET DAVUTOĞLU

Twitter: 6 milyon - Instagram:431 bin

DEVLET BAHÇELİ

Twitter: 5,6 milyon - Instagram: 595 bin

SELAHATTİN DEMİRTAŞ

Twitter: 2,5 milyon - Instagram: 762 bin

ÜMİT ÖZDAĞ

Twitter: 2,1 milyon - Instagram: 364 bin

SİNAN OGAN

Twitter: 1,6 milyon - Instagram: 700 bin

ALİ BABACAN

Twitter: 1,3 milyon - Instagram: 161 bin

MUSTAFA SARIGÜL

Twitter: 1,2 milyon - Instagram: 320 bin.

TEMEL KARAMOLLAOĞLU

Twitter: 1,1 milyon - Instagram: 115 bin

ERKAN BAŞ

Twitter: 1 milyon - Instagram: 464 bin