CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Dünya Göçebe Oyunları için İznik Gölü çevresinde yapılan tahribata tepki gösterdi. İznik Gölünün etrafındaki 600 dönümlük alanın taş, mıcır ve başka malzemelerle doldurulduğunu belirten Sarıbal, “Bu çalışma İznik Gölünün kalbine vurulmuş bir hançer” dedi.

4. Dünya Göçebe Oyunları için bu yıl Bursa İznik seçildi. Oyunlar için İznik Gölündeki 600 dönümlük arazide yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen CHP’li Sarıbal, yapılan tahribatı sert sözlerle eleştirdi. Sarıbal, konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

Birinci sınıf tarım toprağı

“Çalışmaların yürütüldüğü yer, su havzasında olan kamışlık ve doğal yaşam alanı olan, gölün ekolojik parçası olan, gölle tamamen ilişkisi olan bir bölüm. Binlerce yıldır İznik Gölü ile beraber çalışan bir yer. Birinci sınıf tarım toprağı. Gölün hemen bitişiğinde. Sulak alan içerisinde. Taş, mıcır, buraya uygun olmayan malzeme dökülmekte. Bir taraf kamış, bir taraf göl. Bu mükemmel toprağın üzerine sürekli taş, malzeme ve mıcır dökülmektedir. İznik Gölünün kenarında, 50 bin tondan daha fazla taş ve malzeme ve 600 dönümlük bu mükemmel ekosistem, ekolojik sistem, bu doğal toprak bu taşa bu hafriyata teslim ediliyor. Bu toprakta mera olabilir, üretim sahası olabilir. Ama en önemlisi kamışlık alan yok edilerek yani Gölün bioçeşitliliği yok edilerek, ekolojisi yok edilerek, maalesef üzerine hafriyatlar dökülmeye çalışılmakta."

"Gelsinler görsünler"

Bursa Valisini, Tarım İl Müdürlüğünü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını göreve çağırıyoruz diyen Vekil Sarıbal, "Gelsinler görsünler. Kime sordular? Hangi gerekçeyle, nasıl yapabilirler bunu? Bir tarafta nektarin, bir tarafta erik, bir tarafta kivi, bir tarafta üzüm ve hemen yanında İznik Gölü. Bu büyük bir yağmadır. Büyük bir talandır. 4 gün Göçebe Oyunları oynanacak sonra ne olacak burası? Belli ki Dünya Etnospor Konfederasyon Başkanlığını yürüten ve Etnospor’un başında olan Bilal Erdoğan için özel hazırlanan bir yer gibi durmaktadır" diye konuştu.