2020'de en az 2,6 milyar kişi, dünya nüfusunun yüzde 38, obez olarak sınıflandırılıyor.

Dünya Obezite Federasyonu, mart ayının başlarında yaptığı açıklamada, 2035'e kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının (yüzde 51) obez olarak nitelendirileceği, bu sorunu çözmek için acil adımlar atılmadığı taktirde 11 yıl içinde 4 milyar kişinin obezite ile mücadele edeceği uyarısında bulundu.

OBEZİTEKİ ARTIŞIN SEBEBİ NE?

Rapor, hükümetleri obeziteyi önlemek için kapsamlı ulusal eylem planları geliştirmeye, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bu yöndeki tavsiyelerine uymaya çağırdı.

Obezite oranlarındaki artışın ortalama yaşam süresinin kısalmasına, sağlık hizmetleri yükünün artmasına neden olacağına dikkat çeken rapor, obezite oranındaki artışın sebebini ise iklim değişikliğine, Kovid-19'a ve kimyasal kullanımına bağladı.

OBEZ ÜLKELER VE TÜRKİYE

Küresel obezitenin yüzde 60'ını oluşturan Nauru adası, Amerikan Samoa adası, Cook Adaları, Palau ve Marshall Adaları.  Arap ülkeleri sıralamasında ise yüzde 34,28 ile Kuveyt 15'inci sırada, ardından Katar ve Suudi Arabistan geliyor.

Ardından küresel düzeyde 26'ncı sıra ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) beşinci sırada, 27'nci sıra ile Lübnan ise altıncı sırada yer alıyor. Obezitenin en az görüldüğü OECD ülkelerinin başında ise %3,7 ile Japonya geliyor. Obezitenin en az görüldüğü diğer ülkeler; Güney Kore, İtalya, İsviçre ve Norveç.

Türkiye’de ise obezite oranı, OECD ortalamasının üstünde olup, %22,3 seviyesinde. Ayrıca ülkemizde kadın obezitesi erkeklerin oranının yaklaşık 2 katı.