HABER MERKEZİ / SAYFA16

Asistan doktorların, ağır işyükü ve yaşadıkları mobbingler uzun süredir gündemi meşgul eden bir konu. Hekimsen Sendikası Güney Marmara Şube Başkanı Dr. Ali Ero, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı'nın durumu iyileştirmeye yönelik uygulamalarının yeterli olmadığını belirten Hekimsen Sendikası Güney Marmara Şube Başkanı Dr. Ali Erol "Sağlık Bakanlığı tarafından nöbet ertesi izin uygulanacak denilmesine rağmen, birçok üniversite, Türkiye genelinde hala uygulamamaktadır. Tıpta Uzmanlık ve Etik Kurulu (TUEK) ise denetleme görevini yapmamaktadır. Asistanlar eğer nöbet ertesi çalışmaya itiraz ederlerse, akademisyenler tarafından ameliyat yaptırmama gibi, eğitimlerini aksatmak şeklinde  mobbinglere maruz kalmaktadır.” dedi.

CERRAHİ BRANŞLARIN ÇOĞU KURALA UYMUYOR

Hekimsen Sendikası Güney Marmara Şube Başkanı Dr. Ali Erol,  “Beyaz Reform’dan sonra asistan hekimler nöbet ertesi izin kullanacak ve maksimum 8 nöbet tutacak denildi fakat Türkiye'deki özellikle cerrahi branşların çoğu, bu kurala Sağlık Bakanlığı'ndan resmi yazı gelmesine rağmen uymadı.” dedi.

Asistan doktorların pazartesiden perşembeye 89 saatin 66’sını hastanede geçirdiğini belirten Dr. Ali Erol “Bu şekilde bir çalışmayı Afrika’daki sömürge işçileri bile yapmıyordur" ifadesini kullandı.

KALP, BEYİN, GÖĞÜS CERRAHİSİNDE DOKTOR SIKINTISI YAŞANABİLİR

Mevcut problemlere yönelik çözüm getirilememesi durumunda daha büyük sorunlarla karşılaşılacağını işaret eden Dr. Ali Erol “Binlerce hekim hem bu şekilde çalışıyor hem de ücretini alamıyor hem de kendisine çok az vakit ayırdığı için ya depresyona giriyor ya da istifa ediyor. Halka bakan yönü ise kalp damar cerrahisi, beyin ve sinir cerrahisi ve göğüs cerrahisi branşlarına neredeyse asistan hekimler başvurmadığı için, ileride bu alanlarda çok ciddi doktor sıkıntısı yaşanacaktır. Birçok hekim, bu branşları sevse bile, nöbet ertesi izin genelde uygulanmadığından tercih etmemektedir. Kadrolar boş kalmaktadır.” ifadelerini kullandı.