DSÖ bünyesinde kısırlık üzerine araştırmalar yapan Doktor Gitau Mburu, yapılan değerlendirmelere göre ömür boyu kısırlığın küresel yaygınlığının yüzde 17,5 oranında olduğunu belirterek, bunun her 6 kişiden 1'inin yaşamları boyunca kısırlık sorunu yaşadığı anlamına geldiğini ifade etti.

Kısırlığın yaşam boyu yaygınlığı ülkelerin gelir durumuna göre çok fazla farklılık göstermediğine işaret eden Mburu, "Yaşam boyu yaygın kısırlık, yüksek gelirli ülkelerde yüzde 17,8 ve düşük ve orta gelirli ülkelerde yüzde 16,5 bu da önemli veya anlamlı bir farklılık olmadığını gösteriyor.” dedi.

BATI PASİFİK VE DOĞU AKDENİZ...

Buna göre Batı Pasifik yüzde 23,2 ile kısırlığın en fazla görüldüğü bölge olarak gösterilirken, Doğu Akdeniz yüzde 10,7 ile kısırlık oranının en az görüldüğü bölge olarak biliniyor.

DSÖ uzmanlarına göre insanların artık ileriki yaşlarda çocuk sahibi olma eğilimi yüzünden yaş faktörü de kısırlık sorununda önemli rol oynuyor.

DSÖ uzmanları, kısırlık sonunu çekenlerin yaşadıkları psikolojik sorunlar ve bunalımların da önemli olduğu uyarısında bulunuyor.