Mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklar, sıvı kaybı ile birlikte kardiyovasküler hastalıklar olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açıyor.
Uzman Diyetisyeni Kumsal Kurucu, “Susuz kaldığımızda kalbimiz kan pompalamak için daha çok çalışır, bu da kalbimizin daha hızlı atmasına ve ritim bozukluğuna yol açabilir. Ayrıca susuzluk kanın akışkanlığını bozarak dolaşımı zorlaştırır ve sodyum seviyesini artırır. Yeterli sıvı tüketimi ise, vücudumuzu nemli tutacak ve kalbimizin kan pompalamasını kolaylaştıracaktır” diyor.
Her sıvı faydalı mıdır? Günlük alınan sıvıya tüm içecekler ve yiyeceklerin dâhil olduğunun altını çizen Kurucu, “Sıvı alımının yaklaşık beşte biri yiyeceklerden gelir. Fakat günlük sıvı ihtiyacınızı karşılamak için tercihiniz kahve/kola/çay gibi kafeinli içeceklerden yana olmamalıdır. Çünkü kafein idrar söktürücü etkisiyle vücudunuzdan su kaybettirir ve normalde tüketmeniz gereken sıvı miktarının üzerine çıkmanızı gerektirir. Meyve suyu gibi şekerli içeceklerin tüketiminden sağlığınızı korumak için uzak durmalısınız. Meyve suları sıvı ihtiyacınızı karşılamak için doğru bir tercih değildir” dedi.
Sıvı tüketimini artırmak için neler yapılabilir?
Sabahları 1 bardak su içerek güne başlayın.
Telefonunuza su içmek için hatırlatıcılar ekleyin.
Çay/kahve tüketimini sınırlandırın.
Salatalık, kereviz, kabak, karpuz, çilek, karnabahar, marul gibi su içeriği yüksek olan besinleri tüketin.
Şekerli içecekler yerine su oranı yüksek olan taze meyve veya sebze tüketimini artırın.