Hürriyet'in haberine Toz uzmanı kimya mühendisi Emre Ergün, Derince’deki TMO silolarında meydana gelen patlamanın nedenine ilişkin: “Tahıllar gemiyle geliyor, buradan mekanik taşıyıcılarla enerji verilerek silolara taşınıyor. Bu esnada da kırılıyor. Organik her madde yanıcı, toz haline geldiğinde ise patlayıcı oluyor.” dedi.

"Organik her madde yanıcı, toz haline geldiğinde de patlayıcı olur."

Toz uzmanı olan Ergün, gıda, tahıl, kimya, kâğıt, enerji, ilaç, ahşap, metal gibi sektörlerde yanıcı tozların ortaya çıkarak ölümcül patlamalara neden olabildiğini söyledi. “Birçok tesiste yem, gıda veya şeker tozu gibi tozların patlama riski taşımadığı düşünülür, oysa patlama riski taşır” diyen Ergün, “Organik her madde yanıcı, toz haline geldiğinde de patlayıcı olur." ifadelerini kullandı. 

Önlem Alınabilirdi

"Patlama riskini yüzde 100 engelleyemezsiniz ama kontrol altına alabilirsiniz. Riski minimuma indirip, işletmeyi uzun süre durdurmadan, kimse ölmeden, ağır yaralanmadan kontrol altına almak mümkün. Örneğin patlama tahliye kapağı konur ki, olası bir patlama öncesinde bu kapak kendiliğinden açılır. Patlamanın basınç ve alevini güvenli alana yönlendirecek tahliye sistemleri duruma göre kullanılabilir.

Darıca’da videodan izlediğim kadarıyla patlamayla etrafa kontrolsüz bir alev dağılma söz konusu, dolayısıyla patlamaya karşı yeterli korunma sağlanmamış olabilir. Oysa bu tarz güvenlik sistemlerinin uluslararası standartlara göre yapılmış olması gerekir. Buradan ders alarak, toz kaynaklı patlama riski olan tüm depoların, siloların, fabrikaların kontrolden geçirilerek, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde uygun önlemlerin alınması gerekir.”