CÜNEYT ALKIŞ / SAYFA16

Avrupa bir süredir kuraklıkla boğuşuyor. Fransa, İngiltere, İtalya ve İspanya başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesi, derin bir kuraklık krizinde. Türkiye’nin belli bölgelerinden de Avrupa kadar olmasa da son dönemlerde kuraklık haberleri gelmeye başladı.

Peki Türkiye'de son durum ne? 27 Ağustos'ta yaptığımız Türkiye'de kuraklık krizi kapıda mı? haberimizde konuyu derinlemesine irdelemiştik. Son dönemlerde kuraklıkla ilgili medyaya düşen haberler endişe yaratmaya başladı.

BURSA'DA DURUM NE?

Ekim ayı içerisinde Türkiye’nin 5. büyük gölü olan İznik Gölü'nde kuraklık çapıcı boyutlara ulaştı. Göldeki aşırı çekilme sebebiyle dünyanın en önemli tarihi eserleri arasında bulunan İznik Gölü'nün dibindeki 2 bin yıllık tarihi bazilika resmen suların üzerinde kaldı.

Bursa'da içme suyu kullanılan 2 baraj var. Doğancı ve Nilüfer Barajı. Doğancı Barajı'nda doluluk oranı yüzde 49 gözükürken, Nilüfer Barajı'ndaki doluluk oranı ise yüzde 1'e düşmüş durumda. İşin çarpıcı tarafı, Eylül'de yüzde 52 doluluk seviyesinde olan Nilüfer Barajı 2 ay sonra bugün itibariyle yüzde 1'lerde.

SİVAS'TA BİR KAÇ GÜNLÜK SU KALDI

Sivas’ın içme suyunu karşılayan 4 Eylül Barajı, bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle alarm veriyor. Yetersiz yağışlar ve kuraklık nedeniyle barajdaki su seviyesi gözle görülür derecede düştü. Hava Forum sitesinin önceki günlerde yaptığı açıklamada, Sivas'taki barajlarda bir kaç günlük su kaldığı duyuruldu.

İstanbul’a 28 gündür yağmur yağmıyor ve barajlarındaki erime de devam ediyor. Bugün itibarıyla doluluk oranı yüzde 37 seviyesine düştü. Ankara'daki baraj toplam doluluk oranı ise yüzde 31 civarında.

Balıkesir’de yer alan 2 barajın ortalamasına bakıldığında doluluk oranının yüzde 17 seviyelerinde olduğu görülüyor.

İZMİR YAĞMUR ORUCUNDA

İzmir ise 72 gündür yağmur orucunda. Önceki günlerde kısa bir yağmur geçişi oldu ama barajların doluluk seviyesine olumlu bir katkı yapmadı. İzmir'de yer alan 6 barajda ortalama doluluk oranı şu an yüzde 36 civarlarında.

İSTATİSTİKLER NE DİYOR?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre; yağışlar Türkiye genelinde Ekim ayında normaline göre yüzde 38 azalırken, tüm bölgelerimizde de normalinin altında yağış kaydedildi. En fazla azalmanın gerçekleştiği bölge yüzde 77 azalma ile Ege Bölgesi oldu. Marmara ve Ege bölgeleri ekim ayı yağışları son 5 yıldır normallerinin altında gerçekleşti.

Ekim ayı yağışları Ege Bölgesi’nin tamamına yakınında, Marmara Bölgesi’nin batısı, Hatay, Kilis, Gaziantep, Osmaniye, Adıyaman ve Şanlıurfa çevrelerinde yüzde 80’den fazla azalma gösterdi.

Karacabey’de yeri değişen TOKİ’ler Karakoca’ya mı yapılacak? Karacabey’de yeri değişen TOKİ’ler Karakoca’ya mı yapılacak?

İl geneli yağışlarda en fazla yağış 256.4 mm ile Rize’de, en az yağış 0.6 mm ile İzmir’de, normaline göre en fazla azalma ise yüzde 99 ile yine İzmir’de kaydedildi.

Bazı illerin 12 Kasım itibariyle baraj doluluk oranları:

  • Diyarbakır - Yüzde 80
  • Adana - Yüzde 65
  • Mardin - Yüzde 47
  • Konya - Yüzde 38
  • İstanbul - Yüzde 37
  • Ankara - Yüzde 31
  • İzmir - Yüzde 26
  • Bursa - Yüzde 24
  • Kahramanmaraş - Yüzde 14
  • Balıkesir – Yüzde 12

Editör: TE Bilisim