2006'da Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından oluşturulan grup, dünya ekonomisinde giderek artan etkileri ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki işbirliğini güçlendirme çabasıyla ortaya çıktı. Gruba 2010’da Güney Afrika da eklendi. Grubun amacı, ekonomik kalkınma, siyasi işbirliği ve uluslararası arenada ortak çıkarların savunulması. BRICS, adını, ülkelerin İngilizce baş harflerinden alıyor.
Grup, Güney Afrika ev sahipliğinde düzenlenen 2023 BRICS Zirvesi’nde genişleme kararı aldı. Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 1 Ocak’ta BRICS’e katıldı. Grubun 10 üyeye çıkması, isminin ne olacağı sorusunu da gündeme getirdi. Uzmanlar, grubun yeni adının BRICS+ olacağını düşünüyor.
BRICS'in genişlemesi büyük ölçüde, geleneksel olarak ABD ile müttefik olan ülkelere kur yaparak küresel nüfuzunu artırmaya çalışan Çin tarafından yönlendiriliyor.
Neden önemli? 2005’ten bu yana AB'ye katılmak için müzakereleri sürdüren Türkiye, BRICS'e katılmanın ülkenin Rusya ve Çin ile ekonomik işbirliğini geliştirmesine ve AB ile Asya arasında bir ticaret kanalı olmasına yardımcı olabileceğine inanıyor. Türkiye'nin Rusya ve Orta Asya'dan gaz ihracatı için bir merkez olmak istediği belirtiliyor.
BRICS ülkeleri, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 45’ini ve dünyanın gayri safi yurt içi hasılasının çoğunluğunu temsil ediyor. Ekonomilerin toplam büyüklüğü ise 28,5 trilyon dolar. Bu, dünya ekonomisinin yüzde 28’i demek.
BRICS ülkeleri, 2014’te Yeni Kalkınma Bankası’nı kurdu. Bankanın amacı, gelişmekte olan ülkelerdeki altyapı ve sürdürülebilir kalkınma projelerini finanse etmek.