Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, okullarda artış gösteren akran zorbalığını İskandinav modeliyle çözmeyi planlıyor. 0-9 yaş grubunu hedefleyen Zorbalıktan Uzak Programı (Free of Bullying), Danimarka ile birlikte Finlandiya ve Norveç gibi ülkelerde başarıyla uygulanıyor. Bakanlık, bu programı UNICEF iş birliğiyle hayata geçirecek. Milliyet’ten Evrin Güvendik’in haberine göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Koruyucu ve Önleyici Hizmetler Daire Başkanı Eda Şirnevai, Meclis Dilekçe Komisyonu bünyesindeki Akran Zorbalığı alt komisyonuna yaptığı sunumda, uygulanacak modele dair bilgilendirmelerde bulundu.

İSKANDİNAV MODELİ VE TEMEL İLKELER

İskandinav ülkelerinde uygulanan programların temelinde empati, problem çözme, zorbalığın farkında olma ve bu durumu bildirme gibi unsurlar yer alıyor. Şirnevai, “Çocuklar zaman zaman ailelerine açılmıyor. Bunu dijital ortamda da çok sık yaşıyoruz. Çocukların zorbalığa uğramasının en büyük sebebi ‘babam kızar’, ‘annem kızar’ düşüncesi” şeklinde belirtti. Şirnevai, programın pilot uygulamasına geçtiklerini ve özellikle 0-3 yaş grubundaki çocuklar için geliştirdikleri bölümde en sevdikleri oyuncaklar arasında yer alan ayıcığın da kullanıldığını açıkladı.

Türkiye'nin ilk insansı yapay zekalı robotu Ada, öğretmenliğe başladı Türkiye'nin ilk insansı yapay zekalı robotu Ada, öğretmenliğe başladı

PROGRAMIN TEMEL ÖNGÖRÜLERİ

Şirnevai, programın dört temel öngörüsünü hoşgörü, saygı, merhamet ve cesaret olarak sıraladı. “0-3, 3-6 ve 6-9 yaş gruplarına yönelik eğitim programı var. Eğitim çeşitli materyallerle sağlanıyor. ‘Sıfırdan başlarsak yukarı yaşlara geldiğimizde biz bu konuyu konuşmuyor olacağız’ hedefiyle hareket ediyoruz” diye ekledi.

Editör: Duygu KURUÇAY