Türkiye’de konut ve kira krizi giderek büyüyor. 2020 yılında pandemi süreciyle başlayan daha sonra kur artışının da etkisiyle yükselişi hız kazanan konut kiralarındaki artış artık kontrolden çıkmış durumda. Bu artışın önemli sebeplerinden biri olarak yabancılara yapılan kiralamalar gösteriliyor.

İstanbul'da ortalama kira 13 bin lirayı aştı

İstanbul'da konut kira artışı hız kesmezken ortalama kira 13 bin lirayı aştı. Bir gayrimenkul platformunun araştırmasına göre, kiralar mart ayında aylık yüzde 11 artış gösterdi. Yükseliş bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 140'ı aştı. Kiralık konut değeri metrekare başına 130 lira oldu.

Konut kiralarının en yüksek olduğu ilçe Sarıyer

Sarıyer'de 10 bin lira ile sadece 36 metrekarelik bir daire kiralanabiliyor. Beşiktaş'ta ise aynı paraya 39 metrekarelik dairede oturulabiliyor. Beşiktaş'ı 52 metrekare ile Beyoğlu, 53 metrekare ile Kadıköy ve 55 metrekare ile Şişli takip ediyor. Kiraların en ucuz olduğu ilçe ise Silivri. 10 bin lira 167 metrekarelik bir dairenin kirasını karşılıyor. Ardından 152 metrekare ile Arnavutköy, 145 metrekare ile Çatalca, 139 metrekare ile Sultanbeyli ve 130 metrekare ile Sultangazi geliyor.