İNCELEME: MEHMET CAN

Kasım ayında Dünya Kupası olur mu hiç?

İşin içine paranın gücü girince çoğu şey meydana gelebiliyormuş demek ki. 4 yıldır iple çektiğimiz Dünya Kupası nihayet geldi çattı.

Hafızalarımıza kazınan, futbolun efsaneleri başta Messi, Benzema, Ronaldo, Lewandowski, Modriç gibi daha birçok yıldızın muhtemelen son Dünya Kupası olacak. Liglerin takviminin ayarını bozan bu turnuvada EURO 2020 şampiyonu İtalya’nın olmayışı herkesi bir nebze üzüyordur şüphesiz.

Yıllardır süren, mahallede top oynayan çocukların dahi diline yuva yapan Messi & Ronaldo kapışmasının son demlerini bu turnuvayla taçlandıracağız. 2014’te kupanın bir kulbundan tutmuş Arjantin bu sefer kupayı kaldıracak, benden size söylemesi. Öte yandan son şampiyon Fransa’nın kıymetli kadrosu, Belçika’nın yakalamış olduğu bu tarihi kadro, Portekiz’de Ronaldo’nun muhtemelen son Dünya Kupası gibi daha birçok faktörü içinde barındıran bu turnuvanın hikayesi umarım harika olur.

Gelin sizlerle birlikte grupları kısa kısa inceleyelim:

Ev sahibi Katar ile Enner Valencia’lı Ekvador, 20 Kasım Pazar akşamı 19.00'da turnuvayı açacak. Daha turnuva başlamadan Katar özelinde şike skandallarının başlamış olması da ayrı bir tartışma konusu. Bana kalırsa Hollanda’nın lider çıkacağı grupta eğer Mane olsa 2. çıkardı diyebileceğim Senegal’e, Ekvador sıkıntı çıkarır mı; göreceğiz. Bunlarla birlikte bildiğiniz üzere Senegal, Afrika Uluslar Kupası 2022’de finalde Mısır’ı yendi ve kupanın sahibi oldu. Onlar da bu moral ve motivasyonla Katar’a gelecek ve turnuvada kaydadeğer bir performans sergileyeceklerine inanıyorum.

B Grubu'nda iki ada ülkesinin yanında, bünyesinde kıymetli ayaklar bulunduran ABD’nin yanında, İran zayıf halka gibi gözüküyor. Southgate’in oynattığı oyun çoğu İngiliz, hatta çoğu futbolsever tarafından sevilmese de hala görevinin başında. Turnuvanın belki de en sağlam kadrosu (Maguire hariç :) ) İngiltere’de. Yıllardır kendi yağında kavrulan pek mütevazi bir ekip olan Galler ile ABD’nin ikincilik çekişmesi bu grubu izlenmeye değer kılıyor bence. Antalyaspor’da harika çıkış yapan ABD'li Haji Wright’ın performansını ben de sizler kadar merakla bekliyorum. ABD, turnuvanın renkli takımlarından olacaktır.

Gelmiş geçmiş en iyi futbolcunun zuhur ettiği grupta şüphesiz favori 'Tangocular'. Copa America finalinde Brezilya’yı yenen Messi ve arkadaşlarından son bir şarkı gelir mi bu Dünya Kupası’nda; göreceğiz. Öte yandan Lewa’nın da son Dünya Kupası olacak muhtemelen. Suudi Arabistan ve Meksika grubun zayıf tandemi tabi. Yine de diğer rakiplerine diş geçirmek isteyeceklerdir.

Son şampiyon gruptan çıkamaz kehaneti bu turnuvada da gerçekleşecek mi ben de merakla bekliyorum. Kağıt üzerinde Fransa ve Danimarka’nın önderliğinde geçmesi gereken bu grupta, Tunus bir sürpriz yapıp gruptan çıkabilir. Tunus'un 23 yaşındaki genç yıldızı Ben Romdhane umarım turnuvada şans bulur ve bu zamana kadar çıktığı en kıymetli vitrinde hatrısayılır bir performans gösterip kariyerinde sıçrama yapar. Tunus’un sürpriz yapabileceğini düşündüren husus, Afrika’da oynadığı hemen her maçta ilk yarıları temkinli oynamaları. Bu eylem yüksek ihtimalle Dünya Kupası’nda da devam edecek, hatta daha katı ilk yarılar oynamalarına sebep olacaktır.

Öyle zannediyorum ki turnuvanın en tahmin edilebilir grubu E Grubu. Bir yanda dünyaya bir futbol ekolü sunmuş olan İspanyollar, diğer yanda panzerler boy gösterecek. Öbür yanda ise Japonya ve Kosta Rika 3.lük için yarışacaktır. Sergio Ramos’u kadroya dahil etmeyen Boğalar turnuvanın favorilerinden biri konumunda. Keza Panzerler de bulunduğu her turnuvada en dişli rakiplerden.

Son yıllarda çok şey beklenen, harika bir jenerasyon yakalamış olmasına karşın somut bir başarı elde edememiş Belçika, grup liderliğine göz kırpıyor gibi. Mütevazi kadrosu ve diri orta sahasıyla adından söz ettiren Hırvatistan da kök söktüren ekiplerden açıkçası. Modric’in veda turnuvası artık. Fas kendi kıtasına oranla ortalama üstü kadrosu var. Kuzey Afrika ekibi ikinciliği zorlayabilir, onlar da Tunus gibi temkinli oynayacaklardır. Kanada ise turnuvanın renkli takımlarından olma potansiyelinde, değişik bir hikayeleri olabilir.

Turnuvanın tabir-i caizse en baba grubu. En değişik hikaye bu gruptan çıkacak, benden söylemesi. Bir yanda 'Sambacılar', diğer yanda iki tane sürpriz favori olabilecek takım Sırbistan ve İsviçre var. Kamerun’u çok izledim. Afrika Uluslar Kupası’nda ev sahibiydiler ancak Aboubakar ve Ekambi dışında tehditkar diyebileceğim kimse yok. En zayıf halka olarak onları görüyorum. Brezilya, İsviçre, Sırbistan çekişmesini sabırsızlıkla bekliyorum.

Ve son grup, bünyesinde bir başka dünya yıldızını barındıran H Grubu. Cristiano Ronaldo açısından bu kupa, son zamanlarda Manchester United'da yaşadığı çalkantılı günlerden sonra çok daha anlamlı hale geldi bence. Messi ile rekabetinin son demleri. CR7 ve arkadaşlarından son bir şarkı gelir mi Tangoculardan beklendiği gibi; izleyip göreceğiz. Öte yandan Gana milli takımında lokal oyunculardan Daniel Afriyie, şans bulursa kendini kanıtlama şansı bulabilir. Geçtiğimiz sene Gana yerel liginde Hearts of Oak ile şampiyon oldular ve sonrasında milli takıma seçildi. Kariyer basamaklarını bir bir tırmanıyor. Güney Kore’de ise Heung Min Son ve Kim Min Jae ikilisi ülkelerini sırtlamaya çalışacaklar. Uruguay ise bence Gana ile ikincilik mücadelesi verecek ve Uruguay bu mücadelede bir adım önde gibi.

Özetle;

Kış ayında ilk defa izleyeceğimiz turnuva diğerleri kadar zevkli ve renkli olacak mı merak konusu. Birçok oyuncu katılamayacak ama çoğu futbolseverin de Messi & Ronaldo rekabetinin son şarkısı olarak iple çektiği bir turnuva.

Keşke Türkiye’mizi de bu turnuvada heyecan dolu şekilde izleyebilseydik. Umarım sıradaki Dünya Kupası’nda boy gösterme şansı yakalarız.

Benim gönlüm Arjantin’den yana, izleyip görelim...