Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne yol yapma girişiminde bulundu. Ancak BM barış gücü görevlileri, yol yapımını engelledi. Bu durum, KKTC ile BM arasında gerginliği tırmandırdı.
BM Projeye Neden Karşı?
Birleşmiş Milletler, Pile köyü Yeşil Hat'ta bulunduğu için KKTC'nin bölgede izin almadan çalışma yapma yetkisi bulunmadığını savunuyor ve müdahaleleri bu gerekçeyle yapıyor.
KKTC Topraklarına Park Edilen BM araçları kaldırıldı
BM Barış gücü askerleri yol yapımını engellemek için sabah saatlerinde yol yapılacak alana beton bloklar yerleştirdikten sonra araçlarını da KKTC topraklarına park etti. Bölgeye gelen Türk askeri ise BM'ye ait araçları ve beton blokları bölgeden dozer yardımıyla kaldırdı.
Türkiye'den Peş Peşe Tepkiler
Konuya ilişkin başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de olmak üzere pek çok farklı partiden siyasi isim tepki gösterdi.
KKTC'yi Kınamak İstediler Rusya Veto Etti
BM'den ise tartışma yaratan hamle geldi. BM Güvenlik Kurulu (BMGK) daimi üyeleri ABD, Fransa, Çin ve İngiltere KKTC'yi kınamak istedi. Ancak tasarıyı Rusya veto etti
Pile Köyü
Gelişmelerle birlikte Pile Köyü ve yapılan yol projesinin neden sorun yattığı merak konusu oldu. Karma bir köy olan Pile köyündehem Kıbrıs Türkleri hem de Kıbrıs Rumları yaşıyor ama köyün yönetimi ne KKTC'de ne GKRY'de bulunuyor. Coğrafi olarak ise köy, BM yönetimindeki Yeşil Hat'ta bulunuyor. Bu iki özelliğinden dolayı köyde hem KKTC hem de GKRY yasaları geçerli sayılıyor. Köy, yıllardır çözülemeyen Kıbrıs sorunu içinde ufak bir laboratuvar gibi, iki milletin birlikte yaşadığı bir yer olarak göze çarpıyor.
Yeşil Hat Nedir?
Yeşil Hat, Kıbrıs adasını dikine kesiyor ve KKTC ile GKRY'yi birbirinden ayırıyor. Kıbrıs adasında çatışmaların ve etnik cinayetlerin kontrolden çıkmasının ardından Yeşil Hattı Kıbrıs haritası üzerine ilk olarak 1963'te "Barışı Koruma Kuvveti" İngiliz komutanı General Peter George Francis Young çizdi. Amaç, Türkleri ve Rumları birbirinden ayıracak bir ateşkes hattı oluşturmaktı. Ancak hat, son halini 1974'te aldı. Yaklaşık 180 kilometre uzunluğunda olan Yeşil Hat, bugün hem GKRY'nin hem de KKTC'nin başkent olarak kullandığı Lefkoşa'yı ikiye bölüyor. Tampon bölgede bugün sadece 4 köy bulunuyor, Pile de bunlardan biri.