HABER MERKEZİ / SAYFA16

Usta yönetmen Nuri Bilge Ceylan, filmlerini, yapım aşamasında en çok gizleyen yönetmenlerden biri. Filmin ne zaman vizyona gireceği, film set fotoğrafları, kamera arkası foto ve videoları, konusu, afişi, oyuncuları neredeyse hiç açıklanmaz. Genelde duyumlar, seti ziyaret eden kişilerin paylaşımları ve araştırmalarla öğrenilir. Nuri Bilge Ceylan'ın 9. uzun metraj filmi Kuru Otlar Üstüne'de de durum aynı. Filmin ne zaman vizyona gireceği merak uyandırıyor. Bizler de kısa bir araştırma yaptık ve şu sonuçlara ulaştık.

Türkiye'nin en iyi yönetmeni olan Nuri Bilge Ceylan, dünyanın en presitjli film festivali olan Cannes Film Festivali'nde Kış Uykusu ile 2014 yılında Altın Palmiye Ödülü kazanmış, 2011 yılında da Bir Zamanlar Anadolu filmi ile Büyük Jüri Ödülü'ne layık görülmüştü.

FİLM NEREDE ÇEKİLDİ?

Büyük ustanın Haziran 2028'de gösterime giren Ahlat Ağacı'nın ardından 9. filmi olan Kuru Otlar Üstüne'nin çekimleri, uzun bir senaryo yazımı ve pandeminin etkileri sonrası, 2021 yılı Mart ayında ancak başlayabildi. Nuri Bilge Ceylan, eşi Ebru Ceylan ve Ahlat Ağacı'nda da birlikte çalıştığı genç yazar Akın Aksu ile kaleme aldıkları ve 'en uzun senaryomuz' dedikleri filmin çekimleri tamamlandı ve film şu an kurgu, ses, renk vs işlemlerinin yapıldığı post prodüksiyon aşamasında. Çekimleri, Erzurum, Adıyaman ve Ağrı'da yapılan filmin 3 saat 40 dakika civarında olması planlanıyor.

Filmin Adıyaman'da çekildiğini Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar ve Kahta Belediye Başkanı İbrahim Yusuf Turanlı'nın set ziyaretinden ve Ebru Ceylan'ın Instagram fotoğraflarından anlıyoruz.

Erzurum'da çekildiğini ise Erzurum Kadama Kadın Kooperatifi'nin set ziyaretinden görebiliyoruz.

KURU OTLAR ÜSTÜNE NE ZAMAN VİZYONDA OLACAK?

Filmin 2022’de Cannes Film Festivali'nde gösterileceği ve sonra da vizyona gireceği duyurulmuştu ancak post prodüksiyon aşaması uzun sürdüğünden 2022'ye yetişmedi ve filmin gösterim yılı IMDB sayfasında Mayıs 2023 olarak güncellenmiş gözüküyor. Genelde 3 veya 4 yılda bir film çeken Nuri Bilge Ceylan'ın bu filmi 5 yıl sonrasında gelmiş olacak ve büyük ihtimalle ilk kez 2023 Cannes Film Festivali'nde gösterime girip, yarışacak.

Netflix Türkiye'de Bir Numara Olan İrlanda Rüyası'na Bakış Netflix Türkiye'de Bir Numara Olan İrlanda Rüyası'na Bakış

KURU OTLAR ÜSTÜNE'NİN KONUSU NE, OYUNCULARI KİM?

Nuri Bilge Ceylan, Kuru Otlar Üstüne filminde bir değişikliğe gitti ve çoğu filminde birlikte çalıştığı yapımcısı Zeynep Özbatur Atakan ile yollarını ayırdı ve Fransız yapımcı Alexandre Mallet-Guy ile anlaştı. Yanı sıra, bu filmde neredeyse bütün filmlerinde görüntü yönetmenliği yapan Gökhan Tiryaki ile değil Cevahir Şahin ve Kürşat Üresin ile çalıştı. Oyuncular arasında son dönemde pek çok projede yer alan Merve Dizdar'ın yanı sıra Musab Ekici ve Deniz Celiloğlu gibi isimler yer alıyor.

Kuru Otlar Üstüne filmi, Anadolu'nun uzak bir köyünde zorunlu görevini tamamlarken, İstanbul'a atanmayı bekleyen genç öğretmen Samet'i ve onun çıkmazlarını konu alıyor. Beklediği ve istediği atama gerçekleşmeyen Samet'in hayata dair umudu ve karamsarlığı artmaktadır. Ancak kendisi gibi öğretmen olan Nuray'la karşılaşınca Samet'in düşünceleri değişiyor.