CÜNEYT ALKIŞ / SAYFA16

Alman Psikoterapist Bert Hellinger'in ortaya çıkarttığı bir kavram olan ve ilk olarak Mark Wolynn'in 'Seninle Başlamadı' isimli kitabıyla tanınmaya başlanan ‘aile dizimi’ kavramı, Zeytin Ağacı dizisiyle adeta tavan yaptı. Diziyi izleyen herkes konuyu araştırmaya ve konuşmaya başladı.

8 bölümden oluşan bu mini dizi, birbirlerinden hiç ayrılmayan 3 kız arkadaştan biri olan Sevgi’nin kanser hastalığının nüksetmesiyle ve şifayı Ayvalık’ta katıldığı ‘kök aile açılımı’ denen bir terapi yöntemiyle aramasıyla başlıyor. Sevgi’nin bu yöntemle bir anda iyileşmeye başlamasını, kalıtsal bir takım sorunları olan biri doktor diğer 2 arkadaşının da ‘kök aile açılımı’ seansına katılması takip ediyor. Ve bunun çevresinde dizi boyunca karakterlerin hem bugünkü hem de geçmiş travmalarının gün yüzüne çıkmasını ve bunlarla yüzleşmelerini izliyoruz.

Türk Psikologlar Derneği de konuyla ilgili online bir etkinlik organize etti. Derneğin, "Atalarımdan Bana Kalan: Aile ve Sistem Dizimi Terapisi Tanıtımı" isimli ücretsiz etkinliği, psikologlara ve Psikoloji lisans öğrencilerine yönelik düzenlenecek. Eğitim bu akşam zoom üzerinden Ankara Medipol Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Nilhan Sezgin tarafından yapılacak. Söyleşinin 500 kişilik kontenjanı eğitim duyurulur duyurulmaz 5 dakikada doldu. Dernek, yoğun ilgi için katılımcılara teşekkür etti.


 

Sert eleştirilere, Dernekten cevap geldi

Bilim dışı bir konuyla ilgili böyle bir etkinlik yapılmasını eleştirenler derneği ve bu etkinliğini topa tutmuş ve etkinliğin iptal edilmesini istemişlerdi. Bunun üzerine dernek bir açıklama yapma gereği hissetti. Türk Psikologlar Derneği konuya dair şu açıklamayı yaptı:

"Sevgili meslektaşlarımız, değerli bilim insanları ve sayın kamuoyuna; Son dönemde tekrar gündeme gelen; birçok dizide, filmde ve sosyal mecralarda konu olan "Aile Dizimi Sistemi"nin değerli hocamız Prof. Dr. Nilhan Sezgin tarafından meslektaşlarımıza ve Psikoloji öğrencilerine online olarak anlatılmasında aracılık ettiğimizi bildirmek isteriz. Bu sistemin bilimselliğine yönelik olumlu ya da olumsuz görüşlerin konunun uzmanları tarafından değerlendirilmesinin tabii olacağını, dernek olarak beklentimizin ise adı geçen sistemi onaylayan veya onaylamayan bir pozisyonda yerine, bu tip tartışmalarda kamuoyunun ve camiamızın doğru bilgiye ulaşmasında bir köprü işlevi görmek ve görülmek olduğunu bildiririz. Bu bağlamda bilimin; eleştiri, diyalog ve tartışma kültürüyle geliştiğini hatırlatmak isteriz. Planlanan etkinliğin belirtilen tarihte gerçekleştirileceğini duyurarak saygılarımızı sunarız."

Etkinlik bu akşam saat 19.00-21.30 saatleri arasında Prof. Dr. Nilhan Sezgin'in anlatımıyla 500 kişilik sınırlı bir grupla birlikte gerçekleştirilecek.