İNCELEME / MERYEM TORUN

Başıboş köpek sorunu tersine evrim başlatır mı dersiniz? Sorun görmezden gelinmeye devam ederse bin yıllar öncesinde yaşayan atalarımız gibi ağaçlara tırmanma becerilerimiz gelişecek gibi.

Sokaklarda başıboş gezen köpeklerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu durum yetişkin ve çocuk birçok kişinin hayattan kopmasına neden oluyor. Bir türlü çözüm bulunamayan/üretilmeyen sokak terörüne dönüşen köpek sorununu, hükümet ara ara gündemine alsa da problem olduğu yerde durmaya devam ediyor. 

Geçtiğimiz yıl başıboş köpekler tarafından doğrudan 13 kişi öldü. 2023'ün ilk 8 ayında resmi belgelerle kayıtlara geçen rakam 7. Buna köpeklerin sebebiyet verdiği trafik kazalarını da eklersek sayı gittikçe katlanıyor.

2023'ün Türkiye'sinde insanlar kuduzdan ölüyor

Hemen hemen her gün köpek saldırısı yaşanırken artık kuduz vakaları da sık sık görülmeye başladı. Sağlık Bakanlığının verilerine göre 2008-2021 yılları arasındaki kuduz riskli temas sayısı 2 milyon 959 bin 338 oldu. Yetkililer, son iki senede ise kuduz temaslı kişi sayısının 500 bini bulabileceğini söyledi. Bu, 15 yılda yaklaşık 3,5 milyon kişinin köpek tarafından ısırılması demek. 2008-2023 yılları arasında kuduzdan ölen kişi sayısı ise 25. 

Hatırlarsınız Bitlis'te köpek ısırması sonucu kuduzdan ölen 10 yaşındaki Mustafa'yı, ya da daha bir ay önce hayatını kaybeden genç mimar Lütfü Seray'ı.

Tüm resmi rakamların yanı sıra sokakta sorun çok daha ciddi boyutta yaşanıyor. Sosyal medyada biraz gezinir veya etrafımızdaki insanların gerçek problemlerine kulak verirsek durumun vahametini daha iyi anlarız. Üniversite öğrencileri, özellikle gece ve sabah vakti saldırganlaşan köpek gruplarından dolayı kampüslerinde rahat yürüyemediğinden şikayetçi oluyor.

Anne-babalar, paylaştıkları videolarla çocuk parklarının 30-40 tane başıboş sokak köpeği tarafından işgal edildiğini gösteriyor. Sabahları işe gitmekten korkan çalışanlar, okula yürümekten tedirginlik duyan öğrenciler var. Anne-babalar, çocukları okula yürürken olur da bir köpeğin ona saldırmasından tedirginlik duyduğu için akıllarının çocuklarında kaldığını söylüyorlar. İşten geldikten sonra yarım saat mahallemin parkında bir akşam yürüyüşü yapayım diyenler birkaç saldırıdan sonra korktuğu için eve kapandığını anlatıyor.

Meselenin sınıf farkı olduğu aşikar

Denetimli, temiz, özenli mühitlerde, güvenlikli sitelerinde, evine işine okuluna özel araçlarıyla gidenler için de başıboş köpek sorunu var mı? yoksa bu kenar mahallelere, belediyenin başıboş köpekleri toplayıp saldığı merkezden uzak semtlere özgü bir problem mi? Sorulmaya değer.

Editör: TE Bilisim