SERHAT HALLAÇ
Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, partisinin Bursa teşkilatıyla bir araya gelecek. Özdağ ayrıca Albay Ali Rıza Bey’in vefatının 101. yılını kabri başında anacak.
Twitter hesabından Bursa ziyareti için açıklama yapan Özdağ “İstiklal Harbimizin kahramanlarından olan ve Albay rütbesine yükseltiğini haberini alamadan 27 Ekim 1922’de Bursa’da şehit olan Albay Ali Rıza Bey'i 101 sene sonra kabri başında anacağız. Bursa halkını şehidimizin kabrine davet ediyorum” paylaşımı yaptı.
Ümit Özdağ'ın bahsettiği Albay Ali Rıza Bey merak konusu oldu.
ALBAY ALİ RIZA BEY KİMDİR?
Ali Rıza Bey, Soyadı Kanunu'ndan sonra Benli soyadını alacak olan Laz kökenli Hopalı Mamovizade (Mamoylar) ailesinin bir ferdi olarak Trabzon'da dünyaya geldi. 14 Aralık 1904’te girdiği Harp Okulu'ndan, 14 Ekim 1907 yılında teğmen rütbesiyle mezun oldu.
13 Ağustos 1910 yılında ise mümtaz yüzbaşı olarak Erkan-ı Harbiye Mektebi'nden mezun oldu ve hemen ardından Balkan Savaşları'na katıldı.
I. Dünya Savaşı'nda Lazistan bölgesindeki Teşkilat-ı Mahsusa Alayı'nın kumandanı olarak atandı. Bu birlik daha sonra 37. Tümen'e bağlı 109. Kafkas Alayı olarak isimlendirildi. 1 Mart 1917’de binbaşı rütbesine yükseldi, 1918'de Batum'da Gürcülere karşı savaştı.
Kurtuluş Savaşı başladığı dönemde 7. Kafkas Alayı komutanı idi. 1 Mart 1921’de yarbay rütbesine yükselmesinin ardından, Mayıs 1921'de Batı Cephesi'ne gitti ve 4.Kolordu Komutanı olarak görev yaptı.
Kurtuluş Savaşı'nda Yunan Baskomutanı Trikopis başta olmak üzere 100'e yakın üst rütbeli subay esir aldı. General Trikupis’e ek olarak General Digenis, General Dimaras ve yüze yakın yüksek rütbeli Yunan subayı vardı. Bu önemli esirler 5. Kafkas Tümeni 9. Alay Komutanı Yarbay Ali Rıza Bey tarafından 5. Kafkas Tümeni karargâhına götürülmüş ve Tümen Komutanı Albay Halit Bey’e teslim edilmişlerdir.
27 Ekim 1922’de 37 yaşında bir mide rahatsızlığı sonucunda Bursa'da vefat eder. Kabri, Bursa Pınarbaşı Mezarlığındadır.
BABANIN YAPTIRDIĞI MEZAR
Şehrengiz Dergisi'nde yer alan bilgiye göre; Ali Rıza Bey’in vefatından birkaç ay sonra babası Recep Ferdi Efendi, Bursa’ya gelerek Pınarbaşı’ndaki oğlunun mezarını ona layık bir şekilde yaptırdı. Mezarında Osmanlıca şunlar yazmaktadır:
Kalpak figürlü baş şahidesinde:
Bismillahirrahmanirrahim
Küllü nefsin zâikatülmevt
Milli Mücadele Kahramanlarından
Beşinci Kafkas Fırkası
Liva Kumandanı Erkân-ı Harb
Kâimmakâmı Ali Rıza Bey’in
Ruhi-çün Fatiha
Tarih-i vefatı
8 Rebiülevvel sene 1341
29 Teşrinievvel sene 1338
Yevm-i Pazar
Mezarın kapak taşı üzerinde:
Saff Suresi 4. Ayeti yer almaktadır:
“Bismillahirrahmanirrahim. Şüphesiz ki Cenab-ı Hak kendi yolunda dövüşenleri sever. Saf halinde sanki onlar birbirine kenetle bağlanmış kale duvarları halindedirler.”