Alanya Dövizciler Birliği Başkanı Turgay Kırbaş, bankalar ve bazı döviz bürolarının 50 dolar banknot alımlarını durduğunu açıkladı. Sahte dolarların para sayma makinalarından bile geçebildiğini belirten Kırbaş, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Bakan'dan Bursa'daki Olayla İlgili Son Dakika Açıklaması Bakan'dan Bursa'daki Olayla İlgili Son Dakika Açıklaması

Türkiye'ye sahte 50 dolarlık banknotlar sokulduğu bilgisi üzerine bankalar ve döviz büroları alımları durdurdu. Para sayma makinelerinin yazılımlarının güncellenmesi gerektiği belirtiliyor.

Yurt dışında basılan sahte 50 dolarlık banknotların Türkiye'de piyasaya sürülmeye çalışıldığı ve para sayma makinelerinden de geçebildiğinin ortaya çıkması tedirginlik yarattı.

Yaklaşık 1 buçuk aydır piyasada sahte 50 dolar paniği yaşandığı belirtiliyor. Bu banknotların yazılım güncellemesi yapılmayan para sayma makinelerinden de geçtiğinin anlaşılması üzerine, bankalar ve döviz büroları alımları durdurdu. Bazı döviz bürolarının ise komisyon uygulayarak bozdurmayı kabul ettiği iddia ediliyor.

Alanya Dövizciler Birliği Başkanı Turgay Kırbaş, Ortadoğu, Asya ve Balkanlar'da basılıp Türkiye'ye sokulmaya çalışılan sahte 50 dolarlık banknotların Alanya'da da piyasaya sürülmeye çalışıldığını söyledi. Ayrıca Ankara'da 100 dolarlık sahte banknotlara da rastlandığı belirtildi.

SAHTE 50 DOLAR NASIL AYIRT EDİLİR?

Emniyet Genel Müdürlüğü’nde yer alan bilgilere göre, 50 doların ön yüzünde bulunan portrenin etrafındaki üç sıradan oluşan çerçeve çizgilerin son sırasında ‘The United States Of America’ ibaresi mikro şekilde yazılı. 2004 baskısında ise banknotun ön yüzünde bulunan ABD Merkez Bankası mührünün sağında ve sol üstündeki iki adet yıldızda, tekrarlanarak yazılı “USA 50”, “USA FIFTY” ibareleri var. Bunun yanı sıra portedeki şahsın gömleğinin sol yakası üzerinde ‘The United States of America’ ibareleri mikro şekilde yazıyor.

EGM’de yer alan bilgilere göre, 50 dolarlık banknotların ön yüzünde bulunan “50” rakamına dik bakıldığında yeşil, açılı bakıldığında siyah renkte görüntü veriyor. 2004’teki baskıda ise “50” sayısı banknot yukarıya ve aşağıya doğru eğildiğinde bakır renginden yeşile dönüşmesiyle biliniyor.

EMNİYET ŞERİDİNDE USA VE BANKNOT TUTARI YAZIYOR

Doların gerçek olduğunu anlamak için en garantili yöntemin, paranın ipi içerisindeki yazıyı kontrol etmek olduğu ifade ediliyor. Doları ışığa tutup, güvenlik şeridine bakıp; bu şeritte USA ve banknot tutarı yazıyor mu bakılmalı. Örneğin, 100 dolarlık bir banknotta USA HUNDRED yazısını paranın iki tarafında da görmek gerekiyor. 

Kaynak: Artı Gerçek