Bursa Mudanya'da 4 Aralık Pazartesi günü meydana gelen deprem, beklenen büyük Marmara depremine ilişkin endişeleri artırdı. Olası depremde en büyük kaybı, resmi kaydı olmayan göçmenlerle birlikte yaklaşık 20 milyon nüfusun yaşadığı İstanbul'un verecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Murat Yün'ün paylaştığı bilgilere göre, olası depremde ağır hasar alması ya da yıkılması beklenen yapılarda 3 milyon nüfus yaşıyor.

DW Türkçe'ye konuşan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Mudanya açıklarında gerçekleşen depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın güney kolunda oluştuğunu belirtti. Büyük Marmara depremi ise aynı fay hattının kuzey kolunda bekleniyor. Bu depreme ilişkin öngörülerin halen geçerli olduğunu vurgulayan Görür'e göre, İstanbul'da her an deprem olma ihtimali yüzde 47'ye çıkmış durumda. Görür, "Bu inanılmaz bir oran. Neredeyse yazı tura atacaksın" uyarısında bulunuyor.

Kuzey Anadolu Fay Hattı 17 Ağustos 1999'daki Gölcük depreminde kırılmıştı. Aynı fay hattının devamı batıda İstanbul'dan geçiyor. İstanbul, o tarihten bu yana 7 ila 7,5 büyüklüğündeki bir deprem riski altında. Naci Görür, Marmara Bölgesi'nin Kumburgaz ve Adalar fayının deprem üreteceğini belirterek Adalar fayı kırılırsa en fazla 7, Kumburgaz fayı kırılırsa en az 7,2, her iki fay aynı anda kırılırsa 7,5 büyüklüğünde deprem öngörüyor.

16 Yaşındaki Kız, Ölü Doğurduğu Bebeği Poşete Koyup Hastaneye Götürdü! 16 Yaşındaki Kız, Ölü Doğurduğu Bebeği Poşete Koyup Hastaneye Götürdü!

'KENTE BÜTÜNCÜL BAKILMALI'

"İBB güzel şeyler yapıyor, hükümet de yapıyor. Ama yapılanlar yapılması gerekenlerden çok az. İstanbul yeterince depreme hazır değil" diyen Görür, hükümetin İstanbul'u depreme hazırlamaya yönelik üzerinde durduğu tek konunun yapı stoku olduğu görüşünde. Kente bütüncül olarak bakmak gerektiğini vurgulayan Görür, "Senin yolun yok, köprün yok, havaalanın yok, kanalizasyonun yok, hastanen yok, okulun yok evin sağlam. Mümkün mü?" diye soruyor.

Editör: Meryem TORUN