MERYEM TORUN / SAYFA16

Bu kadim topraklar yıllar boyunca pek çok aydın yetiştirdi.

Bu aydınlar yaptıkları araştırmalar ve ürettikleriyle toplumun gelişmesine büyük katkı sağladı. Antropolojik araştırmalarıyla tanınan Şevket Aziz Kansu'nun Cumhuriyet döneminde yaptığı bir çalışma, Türkiye'de il il Osmanlı tarihi boyunca yetişmiş aydınları listeledi.

AMASYA FARKI

Cumhuriyetin ilk yıllarında bu faydalı araştırma ile Osmanlı'da yaşamış şair, tarihçi, doktor, matematikçi, şeyh ve coğrafyacıdan oluşan 908 entelektüel belirlenmiş ve onların doğum yerine bakılmış.

Buna göre, Osmanlı tarihi boyunca nüfusa oranla en çok entelektüel çıkaran il şehzedeler şehri olarak bilinen Amasya olurken en az entelektüel çıkarın ilin ise Yozgat olduğu görüldü.

80 ENTELEKTÜELLE BURSA 4. SIRADA

Bursalı Mehmet Tahir Bey'in Osmanlı Müellefleri adlı eserini kaynak olarak kullanan Şevket Aziz Kansu, Türkiye'nin şehir şehir aydın haritasını çıkardı.

Nüfusa oranla en fazla entelektüel çıkaran şehirler listelendiğinde Amasya 1. sırada yer alırken, bu şehri sırasıyla İstanbul, Edirne, Bursa, Siirt ve Konya takip etti.

Osmanlı için önemli olan şehirlerin listede ilk sıralarda olduğu görülüyor. O dönemde 399 bin 943 nüfusu olan Bursa, bu nüfus içerisinden 80 aydın çıkararak yüz binde 20 ortalamayla listenin 4. sırasında yer alıyor.

İşte araştırmanın il il sonuçları:

Editör: TE Bilisim