2030 yılında küresel kimlik sahteciliğinin yaklaşık üçte ikisinin sorumlusu, bugün çocuklarının her anını internete yüklemeyi yarış haline getiren anne – babalar olacak!

ÇOCUKLARI BEKLEYEN TEHLİKELER

Çocuklarının her anını internete koymaya meraklı anne ve babaları gelecekte kötü bir sürpriz bekliyor: İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre 2030 yılında kimlik sahteciliği kurbanlarının yaklaşık olarak üçte ikisini sosyal medyada sıkça boy gösteren çocuklar oluşturacak.

Gelişen yapay zeka teknolojisi ile birlikte kötü amaçlar için kullanılabilen yazılımlar kullanılarak çocuğunuza ait veriler ile tamamen farklı kişilikler oluşturulabilecek.  Bir süre sonra yaşanması beklenen bu kimlik sahteciliği furyasının nereye varacağını ve mağdur bireyler açısından nasıl sonuçlanacağını ise şimdilik kimse kestiremiyor!

“SOSYAL MEDYA ANNELERİ” SORUMLU DAVRANMALI

Dünya Ekonomik Forumu’nun “DijitalGüvenlik” başlığı altında yaptığı çalışmalara göre çocuklarının özel ve özensiz hallerini çekerek sosyal medyada yayınlayan ebeveynler, onları aslında büyük bir tehlike ile karşı karşıya bırakıyor.

Çocuklarının çıplak, savunmasız veya çocuk aklıyla hareket ettikleri hallerini paylaşan veliler çocuklarının gelecekteki özel hayatını tehlikeye attıkları gibi, onların ruhsal gelişimiyle ilgili olarak sorunlar yaratabileceklerinin de farkında olmalılar.
 
DOLANDIRICILAR İÇİN MADEN SAHASI GİBİ

Çocuklarının her özel anını sosyal medyada paylaşan veliler aslında onları suça karşı ne kadar savunmasız bıraktıklarını düşünmek zorundalar. Tatlı anlar olarak görülen anılar, ileride o çocuğun hayatını karartacak bir sürece kolaylıkla dönüşebilir.

Çocukların doğum günü gibi özel günleri ile tüm yakın çevresi, akrabaları ve arkadaşlarının paylaşılan kimlikleri, kimlik sahteciliği peşinde olanlar ve dolandırıcılar için adeta bulunmaz bir nimet olarak ortaya çıkmaktadır. 

GENÇLİKTE UTANABİLİRLER

Diğer yandan, çocukluk anlarına ait tüm yerli - yersiz anıların sosyal medyada ulaşılabilir halde bulunması gençleri zaman zaman utandıran bir gerçek olarak ortayaçıkmaktadır. Çocukluk haliyle çok şirin ve komik görünen bazı anlar, gençler için çok utandırıcı olarak görülebilir. Bu nedenle uzmanlara göre, ailelerin çocuklarının özel anlarını paylaşırken dikkat etmesi gereken hususlar şunlar:

İki defa düşünün: Bir çocuğun hangi anlarını ve ne amaçla sosyal medyada paylaştığınızı, paylaşım öncesinde iki defa düşünün.

İzinsiz arama ve SMS çilesi bitiyor!! İzinsiz arama ve SMS çilesi bitiyor!!

Kapalı grupları tercih edin: Çocuğunuzun görüntülerini herkese açık sosyal medya platformlarında değil de güvendiğiniz yakınlarınızdan oluşan kapalı gruplar içinde paylaşmayı tercih edin.

Paylaşımlarda seçici davranın: Çocuğunuz ile ilgili paylaşımlar yaparken o bilginin kötüye kullanılabileceğini, ilerde çocuğunuz için sorun yaratabileceğini ve onu utandırabileceğini iyi hesap edin.

Kaynak: Feramuz ERDİN