Merhaba Sayfa16’nın değerli okuyucuları ve takipçileri…

Yeni bir haftada yeni bir yazıyla yeniden sizlerle birlikteyiz. Bu haftaki yazımız aslında bir yazı dizisinin ilk yazısı olacak. Konumuz özel okulların düzenlediği bursluluk veya okula kabul sınavları. Bir sonraki yazımızda ise özel okul tercihlerinde dikkat edilmesi gerekenlerden bahsedeceğiz.

Birçoğunuzun da yakından takip ettiği gibi aralık ayı ile birlikte her yıl bu tarihlerde başlayan ve şubat mart aylarına kadar devam eden bir takvimde özel okullar bir sonraki yıla ait kayıt süreçlerini başlatır ve yeni kayıtlar için de genel katılıma açık bursluluk sınavları düzenlerler.

Bu bursluluk sınavları, kimi veli, öğrenci ve öğretmenler tarafından pek gerçekçi ve tutarlı bulunmasa da esasen öğrencilerin genel sıralamada durumlarını görmek ve akademik olarak hangi düzeyde olduklarını anlamak açısından fikir verebilir. Bazı veli, öğrenci ve öğretmenlerin bu sınavlar hakkındaki olumsuz görüşlerinin temelinde, okulların elde edilen başarı ile orantılı bulunmayan burslar vermeleri ya da çok yüksek kayıt rakamları üzerinden verilen burslarla, aslında ortaya çıkan tabloda zaten ortalama bir kayıt bedeliyle karşılaşılması yatar.

Konunun bu boyutu okulların kendi kayıt politikalarıyla ilgili olduğu için üzerine yorum yapmanın çok bir manası olmadığını düşünüyorum. Zira her okul hangi puan aralığına veya dereceye ne kadar burs vereceği konusundaki kararı kendi iç dinamiklerine göre belirler.

Bu durumda da neden diye sormak çok anlamlı olmaz ancak şu var ki özellikle ciddi bir başarı elde etmiş, sınava katılan öğrenciler arasında ilk birkaç öğrenci arasında kendine yer bulmuş bir öğrencinin burs açısından beklentisi elbette yüksek olmaktadır. Bu durum gayet tabii bir durumdur.

Benim sınavlarla ilgili üzerinde durduğum kısım ise konunun başka bir boyutu.

Şöyle ki öğrencimizin akademik durumunu görebilmek ve birkaç farklı sınavın ortalaması üzerinden genel bir analiz yapabilme imkânı sunuyor olması bursluluk sınavlarının benim için önem taşıyan kısmı.

Bu durumda da veli ve öğrencilere şöyle bir tavsiyede bulunabilirim, öncelikle kayıt olmayı düşündüğünüz bir okul varsa mutlaka o okula ait bir sınav varsa buna katılın. Sınav sonucunuz dışında aynı zamanda sınav organizasyonu da size okul hakkında ciddi bir bilgi verecektir. Sınava kayıt sürecinden, uygulanması ve sonuçların paylaşılmasına kadar geçen her evre okulun çalışma disiplini ve sistemi hakkında size önemli ipuçları sunacaktır. Başvuruların alınmasındaki profesyonel yaklaşım ve sağlıklı bir teknik altyapı, sınav hakkındaki bilgilendirmelerin düzenli ve açık, anlaşılır biçimde yapılması, uygulama tarihinde sergilenen tavır ve organizasyon bütünü, sonuçların duyurulma şekli ve geri dönüşler, aslında size kurum hakkında birçok bilgi verecektir. Kayıt olmayı düşündüğünüz okul dışında, bir gün içinde birden fazla sınava girmek ya da tüm bursluluk sınavlarına kayıt yaptırmak yerine, belirlediğiniz birkaç sınava girmeniz yeterli olacaktır. Sınav sonuçlarını değerlendirirken sadece doğru yanlış sayısına değil, toplam soru sayısına, toplam soru sayısına göre başarı yüzdesine ve katılımcılar arasındaki başarı sırasına bakarak mevcut durum hakkında bir fikir yürütebilirsiniz.

Okullar bu sınavları genelde burs ve kayıt amacıyla gerçekleştirdiği için doğru-yanlış sayıları veya konu analizleri paylaşmayabilirler. Zira okul için amaç size nerede eksiğiniz olduğunu göstermek değil ne kadar başarılı olduğunuzu görmektir. Bu nedenle neden analiz veya konu dağılımı paylaşılmadığı yönünde eleştirilerde bulunmanız pek işe yaramayabilir. Sonuçları bu şekilde ayrıntılı paylaşanlar ise size hangi konu veya kazanımlarda eksikleriniz olduğu yönünde ciddi bilgi verecektir.

Ailelere en önemli tavsiyem ise bu sınavlar, çocuğunuzun belki de kapısından ilk kez girdiği bir binada, hangi konulardan sorumlu olduğunu bile bilmediği, bazen kaç dakika veya kaç sorundan oluştuğunu bile sınav başladığında öğrendiği sınavlardır. Yazımda da belirttiğim gibi bu sınavlar fikir verir ancak kesin yargılar ve hükümler içermez. O nedenle sınav sonucu her ne olursa olsun, bunu mutlak bir başarısızlık olarak yorumlamayın. Sadece bir yol haritası olarak görün ve sonraki programlarınızı buna göre yapın.

Bir sonraki yazımızda özel okul tercihlerinde dikkat edilmesi gerekenlerden söz edeceğiz, tekrar görüşmek üzere.