Yaz aylarının gelmesi ile birlikte yeme düzenlerimiz de değişmeye başladı. Bazı zamanlar daha serinletici şeyler arasak da bazı zamanlarda tamamen hiçbir şey yemeden o günü kapatmak istiyoruz. Oluşan bu dengesiz beslenme düzenini sağlıklı bir şekilde dengeye koymak ve vücudumuzu rahatlatmak için gelin birlikte 5 öneriye bir göz atalım.

1 - Geç saatlerde yemek yemeyin

Sıcakların artması ile gün içinde tükettiğimiz yiyeceklerde azalma ve saatlerinde kaymalar oluyor. Gün içinde yeterince kalori alamadığımız için akşam saatleri daha da acıkmaya ve olduğundan daha da fazla yemekler tüketir olduk. Ayrıca hava geç karardığı için uzun akşam yemekleri yazın vazgeçilmezi oluyor. Metabolizmanın akşam saatlerinde iyice yavaşladığını göz önünde bulundurarak akşam yemeklerini en geç 19.30-20.00 gibi bitirmeliyiz. Akşam yemeklerine fazla yüklenilmemesi için de gün içinde yeterli kaloriyi almak için öğünler atlanmamalı, fazla uzun açlıklar yapılmamalı.

2 - Yaz meyvelerine dikkat edin

Yaz sıcağının kurtarıcıları buz gibi meyveler. Mevsiminde olan meyveler vitamin, mineral ve posa kaynağı olarak günlük beslenmemizin mutlaka bir parçası olmalı. Fakat günlük tüketmemiz gereken meyve 2-3 porsiyonu geçmemeli. Fazla tüketilen her şeyin yağ olarak depolandığını ve fazla meyve tüketiminin alkolik olmayan karaciğer yağlanmasında önemli bir etkiye sahip olduğunu unutmadan günlük tüketmemiz gereken porsiyona dikkat etmeliyiz.

3 - Kızartma, yağlı, hamur işi gibi ağır yiyeceklerden uzak durun

Yaz aylarında sofralarımızda yoğurtlu kızartmalara özellikle akşam yemeklerinde bolca yer versek de sindirim sistemimizin zorlanmasına neden oluyoruz. Bu da uyku kalitesini etkilemekte ve yediğimiz yiyeceklerin yağ olarak depolanmasına ortam hazırlamakta. Bunun yerine yemekleri ızgara, haşlama ya da fırında pişirme teknikleri ile pişirmeye ve kızartma yerine zeytinyağlı sebze yemeklerini tercih etmeye özen göstermek en sağlıklı tercih olacaktır.

4 - Paketli gıdalardan, tuzlu ürünlerden uzak durun

Paketli gıdalar hem yağlı olmasından hem de içeriğindeki MSG denilen Çin tuzu bulunmasından dolayı sindirimde güçlük çekilmesine ve vücutta su tutumuna neden olacağı için ödemin artmasına neden olacaktır. Özellikle yaz aylarında bu gibi ürünlerden uzak durarak oluşabilecek ödem riskini de azaltmış oluruz.

5 - Su tüketimini ihmal etmeyin

Yaz aylarında ne kadar su tüketimi artsa da aldığımızın çoğunu ter ile vücudumuzdan atıyoruz. Günlük tükettiğimiz su yeterli olmuyor bu da vücutta yorgunluğa, ödeme neden oluyor. Bunları yaşamamak için yaz aylarında günlük 2.5 litre su içmeyi ve gün içinde susamasak bile su içmeyi ihmal etmemeliyiz.

Yaz ayları için genel öneriler:

  • Terleme ile vitamin ve mineral kaybı olacağı için günlük 1 adet maden suyu tüketilebilir. Maden suyunun fazlası ödem yapacağı için günlük tüketimi 2’yi geçmemelidir.
  • Vitamin, mineral ve lif içeriğinden dolayı sebzeler her öğünde mutlaka bulunmalı.
  • Yaz aylarında kuru baklagil yemekleri tüketimi azalsa da salatalarda, sebze yemeklerinin içinde kuru baklagilleri de eklemeyi ihmal etmeyin.
  • Tatlı tercihlerinizi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılardan ya da dondurmadan yana kullanın.
  • Gazlı içecek tüketmekten kaçının.