Herkese Merhaba…

İlk yazımda elektrikli araçların çevreciliğini sorguladık, sonra TOGG ve petrol fiyatlarını konuştuk şimdi havaların soğumaya başlamasıyla kış gelmeden neler yapmamız lazım, dikkat etmemiz gereken önlemleri konuşalım istedim.

Ama önce akaryakıt fiyatlarına biraz değineyim. Malum gündemimizin en önemli konularının başında geliyor. Ben de sizleri geleceğe dair biraz aydınlatmak isterim.

En son yazımda indirim mevsimi bitti artık kara kış zam mevsimi akaryakıtta diye uyarmıştım. OPEC’in eylülün ilk haftasında aldığı kararı ve günlük 100 bin varil az çıkartılacak petrolün etkisini göreceğimizden bahsetmiştim. 

Şimdi ise OPEC el yükselterek günlük 2 milyon varile kadar az üretim kararını aldığını ve üzerine ABD’nin petrol üretiminde azalmaya giderek petrol varil fiyatlarını 100 doların üzerinde konumlandırmak istedikleri görülüyor. Bunun etkisi ile Kasım-Aralık aylarında 100-110 dolar civarında Brent fiyatı ve 19 TL civarı dolar fiyatlanma  ile akaryakıt fiyatları 30 TL üzerinde seyretmesini bekliyorum.  Bir kaç gün önce sitemizdeki haberde de belirttiğim gibi yıl sonuna doğru “30 TL iyimser rakam olabilir.”

Gelelim kışın araçlarımıza ne yapmamız gerektiğine;

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle öncelikle araç lastiklerimiz ve motor soğutma suyumuzdaki kimyasalların soğuk hava ile tepkisine dikkat etmemiz gerekiyor. Şimdi maddeler halinde anlatayım.

Kış lastikleri

Kar lastiği değil kış lastiği, hava sıcaklığı 7°C ye düştüğünde  takmamız gereken özellikle kayganlaştırıcılara karşı (kar,yağmur suyu vs) yola aracımızı daha  sağlam tutunmasını sağlayan öğelerin başında gelir. 7 dereceyi görünce, kış lastiği mümkünse 4 tekerleğe de takılmalı.
EN ÇOK BİLİNEN YANLIŞ ise; Kış lastik havaları normale göre daha az değil % 3-5 arasında daha fazla şişirilmelidir.

Antifriz (motor soğutma suyu)

Yaz aylarında pek ihtiyacımız olmasa da kış aylarında motorun soğuması hararet yapmaması adına ihtiyacımız olan başlıca sıvıdır. Türkiye şartlarında genellikle -30°C yeterli olsa da doğu illerimizde -70°C olan antifirizler tercih edilmelidir. EN ÇOK BİLİNEN YANLIŞ ise; Hararet yapmış motora su dökülmez (tamirci tabiriyle motoru kucağınıza alırsınız). Onun yerine araç çalışırken kalorifer en sıcağa getirilip 5-10 dk.  tüm camlar kapılar açık olarak çalışmalıdır. Motor suyu sıcaklığı normale dönünce düşük devirde en yakın servise başvurulmalı.

Balata ve Akü kontrolü

Motor kimyasallarından olan akü ve fren sisteminin en önemli parçalarından olan balatanın, kışın rahat yolculuklar için muhakkak kontrol edilmesi gereklidir.

Kalorifer Peteği Temizliği

Kışın soğuk araç kabininde seyahat etmeyi kimse istemez herhalde, o yüzden kalorifer petek temizliği önemlidir. Ayrıca iyi  ve sorunsuz bir havalandırma motor suyu sıcaklığının da düşmesine yardımcı olmaktadır.

Rot-Balans

Güvenli bir sürüş için direksiyonun, emirlerimize tam karşılık vermesi gerekmekte. Bunun için de rot ve balans ayarının yapılması çok önemlidir.

Antifrizli cam suyu ve buz kazıyıcıyı, aracınızdan eksiz etmemeniz konusunda önemle uyarı yapmak isterim.

Son olarak yükselen akaryakıt fiyatları, düşen alım gücüne karşı hala araç kullanabiliyorsanız bu basit adımları yapmanızı ve yükselse de yaptırabiliyorsanız kaskonuzu yaptırmanızı öneririm.