Herkese merhaba;

TOGG bir çıktı, pir çıktı. Her yerde herkes onu konuşuyor. Bir de biz konuşalım. İyisiyle kötüsüyle TOGG nasıl bir araba, yakından inceleyelim.

Söylentileri bir kenara bırakıp bize neler vadediyor, neler var, neler yok? Konsept araçta gösterilenden farklı neler olacak ya da olmayacak. Bir bakalım.

Tasarımla başlıyoruz...

Tasarım;

Tasarım konusunda söz söyleyeni Allah çarpar. Tasarıma dünyanın en iyisi Pininfarina imzası var. Fakat SUV modelinin Mercedes esintisi beni çok mutlu etmedi. Sedan tasarımını ise çok beğendim.

Fakat Galataport’da sergilenen ve bir kesimin güneş enerjisiyle şarj olacak söylemlerine inanmayın. Çünkü onlar güneş paneli değil! Güneş paneli olsa dahi sadece radyosunu 3 dk. çalıştırmaya yetecek enerji doldurabilir.

Ağırlığı da araca külfetten başka bir şey değil.

Güneş panelli araç denemesini Toyota büyük bir Ar-Ge çalışmasıyla yaptı ve maliyetinin altından kalkılamayacağını ve aracı çok ağır yapacağı verimsiz olacağı için rafa kaldırdı. Konseptten öteye gitmedi.

Gelelim Sedan’ın kapılarına. Rolls-Royce ile özdeşleşen en son Opel Meriva’da gördüğümüz  Suicidedoors adı verilen kapılar çok hoş görünüyor, tasarım olarak çok çekici farkındayım ama bir o kadar da yapılması zor, maliyetli ve kullanışsız. Opel de daha önce denedi ama kısa sürede bu suicidedoors sevdasından vazgeçtiler.

İç dizayn artık teknolojinin gelişimiyle oyuncak bir hal aldı, sanılıyor ki her yere ekran konulunca, dokunmatik yapınca daha iyi oluyor fakat ne kadar elektronik o kadar hata ve o kadar sorun. TOGG’da bu furyaya ayak uydurmuş. Göze hoş gelen fakat bir o kadar çok sorun çıkarabilecek ekranlardan dokunmatiklerden oluşuyor. Kullanışı zor, arıza hata olasılığı çok fazla. Tabi tercih kullanıcının.

Motor;

TOGG’da 2 çeşit motor kullanılacağı açıklandı. 4x4 ve 4x2 olmak üzere  iki çeşit araç olacak bunlar da  400hp 4,8 sn 100km/h ve 200 Hp 7,6sn/100km motorlar. CEO Gürcan Karakaş, “Dünyanın en iyisi olan  Alman Bosch” tarafından  tedarik edilecek dedi. Bu arada  bu kararda Gürcan Bey’in TOGG’dan önceki çalıştığı firma olması da etkili olduğunu düşünüyorum.

Söylenen 300-500 km menzile sahip 2 farklı model ve 90kWh batarya ile gelecek. Yani tüketim yaklaşık  18 kWh olur, bu da aslında mevcut araçlara göre biraz yüksek tüketim, daha verimli bir motor olamaz mıydı diye sormadan edemedim.

Batarya;

Batarya Farasis ile ortak kurulan Siro’dan tedarik edilecek. İlk yapılan teknik açıklamaya göre 90 kWh’lik bir batarya kullanılacak ve bu batarya ile 300 ve 500km (net değil) menzile ulaşılması hedefleniyor.

Kullanılan motorun tüketimi ne kadar önemli olsa da  batarya kapasitesi yakın olan birkaç model ve menzilleri şu şekildedir;

Marka

Batarya kapasite(kw)

AC şarj(kW)

DC şarj(Kw)

Menzil (km)

AUDİ E-TRON

 95

22

150

320

PORSCHE TAYCAN

93,4

22

270

400

TESLA MODEL 3

75

11

145

500

JAGUAR I PACE

90

7.4

104

400

MERCEDES
EQC

78

7,4

110

403

BMW İX3

74

11

150

420

 TOGG

90

-

180

500


Vestel ve TOGG ortaklığıyla kurulan Trugo adlı sarj istasyonlarının, ülke genelinde 600 noktada hizmet vermek için lisans aldığını da belirtmek gerekir.

Merak Edilenler;

Herkesin merak ettiği bir diğer konuda temas noktaları. İlk söylenen, bir galeri değil, deneyim merkezlerinde gidip görülecek TOGG fakat test konusunda bir açıklama yapılmadı. Bizim insanımız test etmeden aracı zor olur. Bakalım Deneyim Merkezi sipariş almaya başladığında günümüzdeki gibi sadece bakarak mı satış yapacak, yoksa test sürüş imkanları olacak mı?

Siparişler ilk açıklamaya göre şubat itibariyle başlayacak, ancak daha önceki açıklamalara göre Mart’ta da yollarda görecektik TOGG’u. Fakat 12 Kasım 2022’de TOGG resmi hesaplarından yapılan açıklamaya göre; Cumhurbaşkanımız tarafından verilen ön siparişler dışında sipariş alınmayacağı yönünde. Bu da açıkçası kafalarda soru işareti yarattı. Şubat 2023’te daha iyi anlayacağız bu durumu.

Herkesin merak ettiği bir diğer konu da Yetkili Servis Ağı. Duyumlarıma göre bu konuda BOSCH CAR Servisler aracılığıyla yürütüleceği yönünde.

Fiyat;

Son olarak fiyat muamması devam ederken bu belirsizliğin sebebi olarak Türk lirasının değer kaybı gösteriliyor. Fakat tüm dünyada lansmanı yapılan araçların dolar/euro bazlı satış fiyatı açıklanır, TOGG’un parçalarının Avrupa’dan Euro ile gelmesi ve Euro kurundaki son oynaklıkları göz önüne aldığımızda  7 haneli bir rakam altında (milyon) olmasının çok çok  zor olacağını görülüyor.

Çünkü aynı segment içten yanmalı olan C suv fiyatları 1 milyon+ TL olarak görülüyor. Aynı segment elektrikli araçlar ise günümüzde 1,4 milyon TL olarak görülmekte.

Bu arada TOGG’un fiyatında etkili olacak ÖTV istisnası ve kredi desteğinin olacağına da kesin gözüyle bakılıyor.

Son olarak günümüz şartlarında halkın alabileceği B-Suv ve HB araç için  2027 yılını beklemesi gerekiyor…

Özetle...

TOGG için, yerli mi? milli mi? kim nerede üretiyor? kavgasını bırakıp herkesin ulaşabileceği bir seviyeye nasıl getirilir ve zamanında herkesin kapısındaki Tofaş, Şahin gibi nasıl yapabiliriz onu düşünmek, fikir üretmek, tartışmak ve arabaya sahip çıkmamız lazım.

Son olarak Bursa için söylemek gerekirse; Türk otomobil tarihinin merkezi dün olduğu gibi bugün de, yarın da Bursa olacaktır. Bursa'nın bu bilinçle gelişmesi, güzelleşmesi, yatırım alması gerekiyor.

“Yeşil Bursa’da çevreci arabalar üretiliyor” sözünün dillere pelesenk olması dileğiyle…